Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk", voormalige conciërgewoning in Harlingen

Woonhuis

Oosterstraat 75
8861GH Harlingen
Friesland

Bouwjaar: 1926
Architect: J. Crouwel jr. Crouwel 1926 4 J. Crouwel jr.


Beschrijving van Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk", voormalige conciërgewoning

Inleiding De CONCIERGEWONING van het voormalige schoolcomplex van de Rijks H.B.S. "Simon Vestdijk" te Harlingen is in 1926 gebouwd, tegelijkertijd met de bouw van de school en is een essentieel onderdeel van het ontwerp. De woning is in de stijl van het Zakelijk Impressionisme gebouwd, naar ontwerp van de architect Joseph Crouwel jr. Het exterieur komt in aanmerking voor bescherming van rijkswege, het interieur niet. Aan de noord- en aan de zuidkant van het gebouw liggen twee kleine tuinen, die bij de conciergewoning hoorden. Omschrijving De conciërgewoning is in gele bakstenen opgetrokken en heeft een T-vormige plattegrond. De T omvat drie bouwvolumes waarvan één, de middenpoot, loodrecht op de Oosterstraat is geplaatst en de overige twee parallel aan de Oosterstraat. De middenpoot is twee bouwlagen hoog is en de overige twee één. Zij worden alle drie gedekt door een schilddak met rode ongeglazuurde Hollandse pannen. Een brede schoorsteen bevindt op de noordelijke dakhelling van de middenpoot. Licht naar voren springende gemetselde vlakken decoreren de gevels. In de eerste bouwlaag van de middenpoot zitten in de noordgevel twee vierkante vensters en in de zuidgevel één. In de westgevel drie vierkante vensters. Alle vensters zijn enkelruits. In de de zuidgevel van de tweede bouwlaag bevinden zich, net onder het uitstekende dak, drie rechthoekige enkelruitvensters en in de noordgevel twee. In de zuidelijke zijpoot zijn, onder een loggia steunend op één bakstenen pilaar, een tuindeur en twee enkelruitsvensters geplaatst. Een venster is ook in de west- en in de oostgevel geplaatst. In de zuidgevel zitten drie vierkante enkelruitsvensters. De houten voordeur bevindt zich in de noordelijke zijpoot. Waardering De conciërgewoning aan de Oosterstraat 75 te Harlingen, horend bij het schoolcomplex van de Rijks H.B.S. "Simon Vestdijk" uit 1926, is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - voor de geschiedenis van de architectuur; - vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectonisch van nationaal belang is; - wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507129
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk", voormalige conciërgewoning in Harlingen

Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk", hoofdgebouw

Stationsweg 5
Harlingen
Inleiding Het hoofdgebouw van de voormalige Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk" te Harlingen hoort bij het schoolcomplex dat in 192..

Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk", fietsenstalling

Stationsweg 5
Harlingen
Inleiding De FIETSENSTALLING hoort bij het schoolcomplex van de Rijks H.B.S "Simon Vestdijk", gebouwd in 1926 te Harlingen naar ontwerp van..

Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk", ommuring

Stationsweg 5
Harlingen
Inleiding Een vrij hoge MUUR omsluit het terrein van de voormalige Rijks H.B.S. "Simon Vestdijk" te Harlingen aan de zuid-, west- en deels ..

Station Harlingen

Stationsweg 6
Harlingen
Station N.S. plm 1863 gebouwd als Staatsspoorstation Klasse III. Gepleisterd hoofdgebouw in eclectische stijl met middenstuk van twee verdie..

Voormalig opzienerskantoor van de "Zeehandels- en Houtkopersvereniging"

Zuiderbolwerk 1
Harlingen
Op kwartcirkelvormig grondplan opgetrokken. Tol(?)huis met veranda in de ronde zijde op gietijzeren kolommen. Omlijsting der vensters en ver..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk", voormalige conciërgewoning in Harlingen