Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk", fietsenstalling in Harlingen

Gebouw

Stationsweg 5
8861GA Harlingen
Friesland

Bouwjaar: 1926
Architect: J. Crouwel jr. Crouwel 1926 2 J. Crouwel jr.


Beschrijving van Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk", fietsenstalling

Inleiding De FIETSENSTALLING hoort bij het schoolcomplex van de Rijks H.B.S "Simon Vestdijk", gebouwd in 1926 te Harlingen naar ontwerp van Rijksbouwmeester Joseph Crouwel jr. uit Amsterdam. Het bouwwerk is oost-west gericht, parallel aan de Stationsweg gelegen tussen hoofdgebouw en conciërgewoning. Omschrijving De fietsenstalling is rechthoekig van vorm en wordt gedekt door een zadeldak met rode Hollandse pannen en een houten onderstek. Het dak ligt op twee rijen ijzeren pilaren met betonnen sokkels, die aan de bovenzijde twee lange balken ondersteunen. Deze lopen parallel over de lengte van het dak van de stalling. Waardering De fietsenstalling, horend bij het schoolcomplex van de Rijks H.B.S. "Simon Vestdijk" te Harlingen, is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek; - wegens de esthetische kwaliteit van het ontwerp; - wegens het materiaalgebruik; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectonisch van nationaal belang is; - wegens de architectonische gaafheid; - wegens de functionele zeldzaamheid verbonden met de ouderdom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507128
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk", fietsenstalling in Harlingen

Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk", hoofdgebouw

Stationsweg 5
Harlingen
Inleiding Het hoofdgebouw van de voormalige Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk" te Harlingen hoort bij het schoolcomplex dat in 192..

Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk", ommuring

Stationsweg 5
Harlingen
Inleiding Een vrij hoge MUUR omsluit het terrein van de voormalige Rijks H.B.S. "Simon Vestdijk" te Harlingen aan de zuid-, west- en deels ..

Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk", voormalige conciërgewoning

Oosterstraat 75
Harlingen
Inleiding De CONCIERGEWONING van het voormalige schoolcomplex van de Rijks H.B.S. "Simon Vestdijk" te Harlingen is in 1926 gebouwd, tegelij..

Station Harlingen

Stationsweg 6
Harlingen
Station N.S. plm 1863 gebouwd als Staatsspoorstation Klasse III. Gepleisterd hoofdgebouw in eclectische stijl met middenstuk van twee verdie..

Voormalig opzienerskantoor van de "Zeehandels- en Houtkopersvereniging"

Zuiderbolwerk 1
Harlingen
Op kwartcirkelvormig grondplan opgetrokken. Tol(?)huis met veranda in de ronde zijde op gietijzeren kolommen. Omlijsting der vensters en ver..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk", fietsenstalling in Harlingen