Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Joodse Begraafplaats, reinigingshuis in Harlingen

Graf Begraafplaats

Begraafplaatslaan 1
8861JD Harlingen
Friesland

Bouwjaar: 1909 (5669)


Beschrijving van Joodse Begraafplaats, reinigingshuis

Inleiding Het REINIGINGSHUIS (ook mikwe of metaarhuis) hoort bij de Joodse Begraafplaats, die in 1868 binnen de Algemene Begraafplaats van de stad Harlingen is aangelegd. Het reinigingshuis is een blokvormig gebouw, naar het zuiden georiënteerd en gelegen aan de oostzijde van de omheinde Joodse Begraafplaats. Het is in 1909 gebouwd, toen de Joodse Begraafplaats werd uitgebreid, in een stijl waarvan de bouw- en decoratieve elementen zijn ontleend aan de Art Nouveau. In de bekroning van de voorgevel is in het Hebreeuws en volgens de Joodse jaartelling een opschrift gebeiteld met het stichtingsjaar 5669. Omschrijving Het reinigingshuis heeft een rechthoekige plattegrond en één bouwlaag. Het platte dak wordt aan de noord- en zuidzijde afgesloten door een smalle houten daklijst op houten klosjes. Het is in bruine bakstenen opgetrokken; voor de driesteens hoge banden op de zijgevels, tussen de vensters, zijn gele bakstenen gebruikt. Ook de plint met halfronde afsluiting is gemetseld. De vier gemetselde hoekpilasters met ellipsboog-vormige bekroning zijn aan de bovenkant van twee decoratieve gele gemetselde banden voorzien. In de voorgevel de houten ingangsdeur en drie ronde vensters met roedeverdeling in de vorm van een Davidster. Naast de deur zijn - twee aan twee - vier smalle verticale venstertjes met afgeronde lekdorpels geplaatst. Hierboven en boven de ingangsdeur zit een latei. De gevel wordt afgesloten door een gemetseld tandfries met licht gebogen tympaam-achtige bekroning. In de achtergevel een dubbele houten deur met erboven een rond venster met Davidster-roedeverdeling; aan de rechterzijde ervan is een enkele houten deur. De deuren zijn van lateien voorzien. Een gemetseld tandfries sluit de achtergevel af. In de zijgevels drie halfronde vensters met ijzeren roedeverdeling, aanzet- en sluistenen in de halfronde boog en afgeronde lekdorpels. Waardering Het Reinigingshuis, onderdeel van de Joodse Begraafplaats op de Algemene Begraafplaats te Harlingen en gebouwd in 1909 (5669), is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is; - wegens de esthetische kwaliteit van het ontwerp; - wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek; - wegens de situering, verbonden met de ontwikkelingen binnen de Joodse gemeente in relatie tot de burgelijke gemeente; - wegens de architectonische gaafheid van het exterieur; - wegens de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen; - in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving; - wegens de typologische, architectonische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507123
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Joodse begraafplaats Harlingen
Huidige straat Begraafplaatslaan
Huidige eigenaar NIK
Jaar van stichting 1870
Aantal grafstenen 128
Toegankelijkheid Tijdens openingsuren
Portaal  Portaalicoon   Jodendom

Harlingen heeft één Joodse begraafplaats. Deze ligt op een apart deel van de Algemene Begraafplaats aan de Begraafplaatslaan. Deze dodenakker is in gebruik sinds 1870 en werd in 1909 uitgebreid.

Vóór 1870 werden de doden begraven aan de Willemskade. In 1953 werd deze oude begraafplaats geruimd. De resten en grafstenen werden overgebracht naar de nieuwe begraafplaats. De oudste grafstenen tonen data van halverwege de 18de eeuw.

In 1832 heeft het perceel de kadastrale aanduiding Harlingen A 2000.[1]

In 1947 werd de joodse gemeente Harlingen opgeheven en bij die van Leeuwarden gevoegd.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Joodse Begraafplaats, reinigingshuis in Harlingen

Algemene Begraafplaats, toegangshek

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding TOEGANGSHEK van de Algemene Begraafplaats te Harlingen. Gietijzeren hekwerk dat zeer waarschijnlijk rond 1865 is vervaardigd, tij..

Algemene Begraafplaats, lijkenhuis

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding LIJKENHUIS behorende tot de Algemene Begraafplaats te Harlingen. Het lijkenhuis doet tegenwoordig dienst als Columbarium. Het is ..

Joodse Begraafplaats

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding De JOODSE BEGRAAFPLAATS met ijzeren HEKWERK (1909) bevindt zich sinds 1868 op het terrein van de Algemene Begraafplaats. Vanaf de..

Algemene Begraafplaats, grafmonument voor J.W. Scheuer-Braams

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding Het GRAFMONUMENT met putti bevindt zich op de Algemene Begraafplaats aangelegd in Harlingen rond 1865. Het staat, vanaf de ingang..

Algemene Begraafplaats, grafmonument voor H.W. Brouwer

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding Het GRAFMONUMENT voor H.W. Brouwer (1874-1916) bevindt zich vanaf de ingang gezien op het rechter perk van de derde rij perken va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Joodse Begraafplaats, reinigingshuis in Harlingen