Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Joodse Begraafplaats in Harlingen

Graf Begraafplaats

Begraafplaatslaan 1
8861JD Harlingen
Friesland

Bouwjaar: 1868 (aanleg) 1909 (hekwerk)


Beschrijving van Joodse Begraafplaats

Inleiding De JOODSE BEGRAAFPLAATS met ijzeren HEKWERK (1909) bevindt zich sinds 1868 op het terrein van de Algemene Begraafplaats. Vanaf de 17de eeuw lag de Joodse begraafplaats op het Bolwerk. Omdat in de loop der tijd die plek te klein was geworden, kreeg de Joodse gemeente in november 1868 een stuk grond toegewezen binnen de Algemene Begraafplaats. Het omheinde terrein ligt vanaf de ingang gezien op het rechter perk van de tweede rij. Op het terrein staan en liggen eenvoudige grafmonumenten en aan de oostzijde staat een reiningshuis (zie aparte omschrijving), dat tijdens de uitbreiding van het Joodse Deel in 1909 is gebouwd. Het ijzeren hekwerk op muurtje dat het terrein omringt, is ook tijdens de uitbreiding in 1909 aangebracht. In 1950 zijn hier de stoffelijke resten, afkomstig van de oude begraafplaats op het Bolwerk, herbegraven. De grafmonumenten worden niet afzonderlijk beschermd, maar zijn als herinnering aan de vooroorlogse Joodse gemeente van lokaal-regionaal genealogisch belang. Omschrijving De inrichting van het Joodse Deel is eenvoudig: de overwegend staande graven zijn in rijen gerangschikt; er is geen bijzonder inrichtingsplan herkenbaar. Vanaf het middelpunt van de twee hoofdassen begint een pad dat naar de ingang van het reinigingshuis leidt. Het gietijzeren hekwerk, dat op een gemetseld muurtje staat, draagt ken-merken van de Jugendstil: vrij strakke spijlen afgewisseld door gebogen en gedraaide. Waardering De Joodse Begraafplaats, aangelegd in 1868, die deel uitmaakt van het complex van de Algemene Begraafplaats te Harlingen is van cultuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een cultuurhistorische en geestelijke ontwikkeling; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is; - wegens de visuele en esthetische kwaliteit van het ontwerp; - in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507122
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Joodse begraafplaats Harlingen
Huidige straat Begraafplaatslaan
Huidige eigenaar NIK
Jaar van stichting 1870
Aantal grafstenen 128
Toegankelijkheid Tijdens openingsuren
Portaal  Portaalicoon   Jodendom

Harlingen heeft één Joodse begraafplaats. Deze ligt op een apart deel van de Algemene Begraafplaats aan de Begraafplaatslaan. Deze dodenakker is in gebruik sinds 1870 en werd in 1909 uitgebreid.

Vóór 1870 werden de doden begraven aan de Willemskade. In 1953 werd deze oude begraafplaats geruimd. De resten en grafstenen werden overgebracht naar de nieuwe begraafplaats. De oudste grafstenen tonen data van halverwege de 18de eeuw.

In 1832 heeft het perceel de kadastrale aanduiding Harlingen A 2000.[1]

In 1947 werd de joodse gemeente Harlingen opgeheven en bij die van Leeuwarden gevoegd.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Joodse Begraafplaats in Harlingen

Algemene Begraafplaats, toegangshek

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding TOEGANGSHEK van de Algemene Begraafplaats te Harlingen. Gietijzeren hekwerk dat zeer waarschijnlijk rond 1865 is vervaardigd, tij..

Algemene Begraafplaats, lijkenhuis

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding LIJKENHUIS behorende tot de Algemene Begraafplaats te Harlingen. Het lijkenhuis doet tegenwoordig dienst als Columbarium. Het is ..

Joodse Begraafplaats, reinigingshuis

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding Het REINIGINGSHUIS (ook mikwe of metaarhuis) hoort bij de Joodse Begraafplaats, die in 1868 binnen de Algemene Begraafplaats van ..

Algemene Begraafplaats, grafmonument voor J.W. Scheuer-Braams

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding Het GRAFMONUMENT met putti bevindt zich op de Algemene Begraafplaats aangelegd in Harlingen rond 1865. Het staat, vanaf de ingang..

Algemene Begraafplaats, grafmonument voor H.W. Brouwer

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding Het GRAFMONUMENT voor H.W. Brouwer (1874-1916) bevindt zich vanaf de ingang gezien op het rechter perk van de derde rij perken va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Joodse Begraafplaats in Harlingen