Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats, lijkenhuis in Harlingen

Graf Begraafplaats

Begraafplaatslaan 1
8861JD Harlingen
Friesland

Bouwjaar: rond 1865 1865 rond 1865


Beschrijving van Algemene Begraafplaats, lijkenhuis

Inleiding LIJKENHUIS behorende tot de Algemene Begraafplaats te Harlingen. Het lijkenhuis doet tegenwoordig dienst als Columbarium. Het is een tempelvormig gebouw, geplaatst op een uivormige uitdijing van de as, die vanaf het toegangshek naar het westen loopt. Het gebouw is gelijktijdig met de aanleg van de begraafplaats rond 1865 gebouwd in de stijl van het Neo-classicisme. Omschrijving Lijkenhuis in de vorm van een tempel. Het gebouw is oost-west gericht en staat op een fors basement, dat is opgetrokken uit gele bakstenen; de west-, oost- en noordgevels zijn voorzien van respectievelijk een houten deur met nieuwe ommetseling en een segmentboogvenster; trap van vijf treden naar de ingangsdeur aan oostzijde. Op elk van de vier hoeken van het basement staan drie houten Toscaanse zuilen. De houten cella heeft aan de zuidzijde een dubbele houten deur met twee gietijzeren sierroosters. Het geheel wordt gedekt door een rieten tentdak met in het midden een hoge bekroning in de vorm van een obelisk. In het basement staan houten banken opgeslagen die mogelijk nog bij de oude inrichting horen. Waardering Het Neoclassicistische lijkenhuis, behorende tot het complex van de Algemene Begraafplaats te Harlingen uit ca. 1865, is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een cultuurhistorische en geestelijke ontwikkeling; - wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp; - wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is; - wegens de architectonische gaafheid van het exterieur; - in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de directe omgeving binnen het complex en de landschappelijke omgeving daarbuiten; - vanwege de grote mate van typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507121
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats, lijkenhuis in Harlingen

Algemene Begraafplaats, toegangshek

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding TOEGANGSHEK van de Algemene Begraafplaats te Harlingen. Gietijzeren hekwerk dat zeer waarschijnlijk rond 1865 is vervaardigd, tij..

Joodse Begraafplaats

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding De JOODSE BEGRAAFPLAATS met ijzeren HEKWERK (1909) bevindt zich sinds 1868 op het terrein van de Algemene Begraafplaats. Vanaf de..

Joodse Begraafplaats, reinigingshuis

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding Het REINIGINGSHUIS (ook mikwe of metaarhuis) hoort bij de Joodse Begraafplaats, die in 1868 binnen de Algemene Begraafplaats van ..

Algemene Begraafplaats, grafmonument voor J.W. Scheuer-Braams

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding Het GRAFMONUMENT met putti bevindt zich op de Algemene Begraafplaats aangelegd in Harlingen rond 1865. Het staat, vanaf de ingang..

Algemene Begraafplaats, grafmonument voor H.W. Brouwer

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding Het GRAFMONUMENT voor H.W. Brouwer (1874-1916) bevindt zich vanaf de ingang gezien op het rechter perk van de derde rij perken va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene Begraafplaats, lijkenhuis in Harlingen