Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats, toegangshek in Harlingen

Overig

Begraafplaatslaan 1
8861JD Harlingen
Friesland

Bouwjaar: rond 1865 1865 rond 1865
Architect: B. Mohrmann Mohrmann 1865 B. Mohrmann


Beschrijving van Algemene Begraafplaats, toegangshek

Inleiding TOEGANGSHEK van de Algemene Begraafplaats te Harlingen. Gietijzeren hekwerk dat zeer waarschijnlijk rond 1865 is vervaardigd, tijdens de aanleg van de begraafplaats. Het is op stilistische gronden toe te schrijven aan Benedictus Mohrmann, die een ijzergieterij in Leeuwarden had. Zijn hand is herkenbaar aan de detaillering van enkele onderdelen. Het hek staat op de gemetselde overkluizing over de omgrachting, in het midden van de oorspronkelijke zuidzijde van de begraafplaats. Omschrijving Het toegangshek bestaat uit twee hoge gietijzeren pijlers met aan weerszijden een lagere vleugel en in het midden twee brede draaibare vleugels. De hoge pijlers bestaan uit smalle verticaal geplaatste rechthoekige stijlen met ijzeren dekstuk. De stijlen zijn voorzien van eenvoudige decoratieve ijzeren staven en cirkels en van de gebruikelijke doodssymbolen, zoals omgekeerde fakkels, staartbijtende slangen, zandlopers en vlinders. De hoge spijlen met speerpunten worden aan de onderkant afgewisseld met lage spijlen met gekrulde uiteinden, waartussen een slakvormige verdikking is aangebracht. Waardering Het toegangshek van de Algemene Begraafplaats te Harlingen is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp; - wegens de plaats die het inneemt in het oeuvre van de ontwerper; - wegens het bijzondere materiaalgebruik en de bijzondere ornamentiek; - als essentieel onderdeel van een complex dat cultuurhistorisch van nationaal belang is; - wegens de hoge mate van gaafheid; - in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507120
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De algemene begraafplaats Harlingen is een gemeentelijke begraafplaats gelegen aan de Begraafplaatslaan in de Nederlands plaats Harlingen.[1]

De begraafplaats is in 1830 gesticht, en komt voor op kadastrale tekeningen uit 1832.[2]

Joodse begraafplaats

1rightarrow blue.svg Zie Joodse begraafplaats (Harlingen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Deze bevindt zich sinds 1868 op de algemene begraafplaats.

Rijksmonumenten

De volgende onderdelen van het kerkhof hebben de status van rijksmonument:

  • Lijkenhuis, gebouwd rond 1865 in neoclassicistische stijl. Het ligt op een verbreding van de centrale as van de begraafplaats die loopt van het toegangshek naar het westen. Het fungeert momenteel als columbarium.
  • De Joodse begraafplaats met gietijzeren hekwerk (1909).
  • Reinigingshuis, gebouwd in 1909, behorend bij de Joodse begraafplaats, gelegen aan de oostzijde van de omheinde Joodse begraafplaats.
  • Grafmonument met putti, voor Josina Wilhelma Scheuer-Braams (1841-1880), gemaakt rond 1880 door L.P. Stracké uit Rotterdam. Het staat niet ver van het centrale pad, aan de reand van het linker perk van de derde rij perken, gezien vanaf de ingang.
  • Grafmonument voor H.W. Brouwer (1874-1916), gemaakt in 1916 naar ontwerp van keramist W.C. Brouwer (1877-1933). Het bevindt zich, gezien vanaf de ingang gezien, op het rechter perk van de derde rij perken.
  • Toegangshek van gietijzer, waarschijnlijk gemaakt rond 1865, toegeschreven aan Benedictus Mohrmann, ijzergieter in Leeuwarden. Het staat in het midden van de oorspronkelijke zuidkant van de begraafplaats op de overkluizing over de omgrachting.

Tweede Wereldoorlog

Oorlogsgraven van het Gemenebest

Op het zuidwestelijk deel van de begraafplaats liggen 67 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven, afkomstig uit landen van het Gemenebest; de meesten waren in dienst van de luchtmacht. Twee waren Canadezen. Van 22 doden is de identiteit onbekend. Verder liggen er nog vier ongeïdentificeerde doden van andere nationaliteiten, waaronder drie Belgen.

Onder de doden is Luitenant-ter-zee Thomas E. Brooker. Hij kwam om het leven bij Operatie Dynamo, de evacuatie van Britse troepen uit Duinkerke. Hij diende op de sleepboot HMS St.-Abbs, die door een Duits vliegtuig tot zinken werd gebracht.

Op de begraafplaats staat een herdenkingskruis (Cross of Sacrifice) naar ontwerp van Sir Reginald Blomfield. Het is uitgevoerd in natuursteen, en er is een bronzen zwaard op aangebracht.

Monument burgerslachtoffers

In 1952 werd op het monument "Neuengamme" onthuld, ter herdenking van burgerslachtoffers van de oorlog. Het bestaat uit een zuil van natuursteen en zes gedenkstenen.

Zie ook

Externe links

Noten

  1. Gebruikte bronnen:
  2. http://vanderaa.tresoar.nl/index.php?sub=Harlingen

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats, toegangshek in Harlingen

Algemene Begraafplaats, lijkenhuis

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding LIJKENHUIS behorende tot de Algemene Begraafplaats te Harlingen. Het lijkenhuis doet tegenwoordig dienst als Columbarium. Het is ..

Joodse Begraafplaats

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding De JOODSE BEGRAAFPLAATS met ijzeren HEKWERK (1909) bevindt zich sinds 1868 op het terrein van de Algemene Begraafplaats. Vanaf de..

Joodse Begraafplaats, reinigingshuis

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding Het REINIGINGSHUIS (ook mikwe of metaarhuis) hoort bij de Joodse Begraafplaats, die in 1868 binnen de Algemene Begraafplaats van ..

Algemene Begraafplaats, grafmonument voor J.W. Scheuer-Braams

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding Het GRAFMONUMENT met putti bevindt zich op de Algemene Begraafplaats aangelegd in Harlingen rond 1865. Het staat, vanaf de ingang..

Algemene Begraafplaats, grafmonument voor H.W. Brouwer

Begraafplaatslaan 1
Harlingen
Inleiding Het GRAFMONUMENT voor H.W. Brouwer (1874-1916) bevindt zich vanaf de ingang gezien op het rechter perk van de derde rij perken va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene Begraafplaats, toegangshek in Harlingen