Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blokje arbeiderswoningen in ambachtelijk-traditionele stijl in Harlingen

Woonhuis

Nutstraat 15
8861XN Harlingen
Friesland

Bouwjaar: 1909
Architect: O. Lofvers Lofvers 1909 O. Lofvers


Beschrijving van Blokje arbeiderswoningen in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding Dit blokje ARBEIDERSWONINGEN in Ambachtelijk-traditionele stijl maakt deel uit van het sociale woningbouw-complex in het Havengebied. Het is tegelijkertijd gebouwd met de blokjes Nutstraat 5 t/m 13 en 10 t/m 16, Havenweg 41 t/m 53 (type D en C) in 1909, maar wordt met een ander type (F) aangeduid wegens de afwijkende plattegrond. Type E heeft een vierkante plattegrond, type C en D een rechthoekige. De gevelindeling van type F is gelijk aan die van type D. De woningen zijn aan de achterzijde voorzien van een tuin. Architect was de heer Lofvers, aannemer S. Bootsma uit Franeker. Omschrijving Het bouwblok wordt gedekt door een zadeldak met zwart gegolfde ongeglazuurde Friese pannen met (niet originele) dakkapellen op de dakhelling boven de voorgevel. Het bouwblok is uit bruine bakstenen opgetrokken, waarbij gele bakstenen zijn gebruikt voor de eenvoudige decoratieve elementen tussen de vensters. De zesruits vensters zijn voorzien van lichtgebogen strekken. Boven de houten deuren met vierruits bovendeel zijn lichtgebogen tweeruits bovenlichten geplaatst. Waardering Het blokje arbeiderswoningen Nutstraat 15, 17 en 19, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele stijl en aangeduid als type F (horend bij het sociale woningbouwcomplex van het Havengebied) is van bijzonder cultuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaaleconomische ontwikkeling; - als bijzondere uitdrukking van de ontwikkelingen binnen de sociale woningbouw; - wegens de betekenis als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en maatschappelijk van nationaal belang is; - wegens de situering die verbonden is met de ontwikkeling en uitbreiding van de stad; - wegens de architectonische gaafheid van het exterieur; - wegens de visuele en structurele gaafheid van de streek en de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507118
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blokje arbeiderswoningen in ambachtelijk-traditionele stijl in Harlingen

Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl

Nutstraat 8
Harlingen
Inleiding De ARBEIDERSWONING aan de Nutstraat 8 is de laatste van de naar het zuid-oosten georiƫnteerde rij woningen in de straat, die bes..

Twee blokken arbeiderswoningen in ambachtelijk-traditionele stijl

Nutstraat 5
Harlingen
Inleiding De twee blokjes ARBEIDERSWONINGEN aan de Nutstraat 10 t/m 16 (naar het zuidoosten georiƫnteerd) en Nutstraat 5 t/m 13 (naar het ..

Twee arbeiderswoningen in ambachtelijke-traditionele stijl

Nieuweweg 2
Harlingen
Inleiding Het blokje ARBEIDERSWONINGEN aan de Nieuweweg 2 en 4 is in 1910 gebouwd naar ontwerp van architect L. Torenbeek; aannemer was R. ..

Zeven arbeiderswoningen in ambachtelijke-traditionele stijl

Havenweg 41
Harlingen
Inleiding Het rijtje ARBEIDERSWONINGEN Havenweg 41 t/m 53 is in 1909 in het Havengebied gebouwd in opdracht van de Bouwvereniging Harlingen..

Drie arbeiderswoningen in ambachtelijke-traditionele stijl

Havenweg 39
Harlingen
Inleiding De drie ARBEIDERSWONINGEN aan de Havenweg 39, Nutstraat 3 en Caspar di Roblesstraat 2B zijn in tussen maart 1909 en juni 1910 geb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blokje arbeiderswoningen in ambachtelijk-traditionele stijl in Harlingen