Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl in Harlingen

Woonhuis

Nutstraat 8
8861XN Harlingen
Friesland

Bouwjaar: 1909
Architect: O. Lofvers Lofvers 1909 O. Lofvers


Beschrijving van Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding De ARBEIDERSWONING aan de Nutstraat 8 is de laatste van de naar het zuid-oosten georiënteerde rij woningen in de straat, die beschreven is onder Nutstraat 10 t/m 16 en 5 t/m 13 en deel uitmaakt van het arbeiderswoningcomplex gebouwd in Ambachtelijk-traditionele stijl tussen 1909 en 1911 in het Havengebied. De woning verschilt qua plattegrond van de overige en wordt aangeduid met type E. Voor de algemene historische gegevens wordt verwezen naar de complexomschrijving behorende bij Harlingen, Nieuweweg/Caspar di Roblesstraat/Nutstraat/Havenweg en de omschrijving behorende bij Harlingen, Nutstraat 10 t/m 16 en 5 t/m 13. De hoekwoning is naar het zuidoosten georiënteerd en is aan de achterkant voorzien van een tuin. Langs de gevels aan de straatzijde ligt een smalle stoep. Omschrijving Deze hoekwoning heeft een trapezoïdale plattegrond, waarvan de langste zijde aan de Nutstraat ligt. De arbeiderswoning is één bouwlaag hoog en wordt gedekt door een samengesteld schildak met zadeldak en zwarte gegolfde Friese pannen. Op het dak staan twee schoorstenen. De dakhelling wordt op de hoekzijde onderbroken door een gemetselde dakkapel met halfronde afsluiting. Deze is later aangebracht. De gevels zijn in bruine bakstenen opgetrokken; voor de decoratieve gevelbanden tussen de vensters en de decoratie van de strekken zijn gele bakstenen gebruikt. De gevel aan de Nutstraat wordt in gelijke vlakken verdeeld door, van links naar rechts: twee zesruitsvensters met gebogen strekken; de (vernieuwde) houten voordeur met bakstenen trede en tweelicht bovenlicht met gebogen strek; een dubbel venster met gebogen strek. De oorspronkelijke ruitenverdeling van dit laatste venster is door een enkele ruit vervangen. In de smalle hoekgevel zit een (oorspronkelijk zesruits-) venster met gebogen strek en enkelruits bovenlicht. In de gemetselde dakkapel op de hoek, van latere datum, zit een T-venster met rollaag. In de gevel aan de Dwarstraat een zesruitsvenster met gebogen strek. In de achtergevel zitten drie vensters. De rest van de zijgevel grenst aan Nutstraat nummer 10. Waardering De arbeiderswoning aan de Nutstraat 8, gebouwd in 1909 in een traditionele bouwstijl binnen het complex arbeiderswoningen in het Havengebied, is van bijzonder cultuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaaleconomische ontwikkeling; - als bijzondere uitdrukking van de ontwikkelingen binnen de sociale woningbouw; - wegens de betekenis als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en maatschappelijk van nationaal belang is; - wegens de situering die verbonden is met de ontwikkeling en de uitbreiding van de stad; - wegens de architectonische gaafheid van het exterieur; - wegens de visuele en structurele gaafheid van de streek en de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507117
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl in Harlingen

Blokje arbeiderswoningen in ambachtelijk-traditionele stijl

Nutstraat 15
Harlingen
Inleiding Dit blokje ARBEIDERSWONINGEN in Ambachtelijk-traditionele stijl maakt deel uit van het sociale woningbouw-complex in het Havengeb..

Twee blokken arbeiderswoningen in ambachtelijk-traditionele stijl

Nutstraat 5
Harlingen
Inleiding De twee blokjes ARBEIDERSWONINGEN aan de Nutstraat 10 t/m 16 (naar het zuidoosten georiënteerd) en Nutstraat 5 t/m 13 (naar het ..

Twee arbeiderswoningen in ambachtelijke-traditionele stijl

Nieuweweg 2
Harlingen
Inleiding Het blokje ARBEIDERSWONINGEN aan de Nieuweweg 2 en 4 is in 1910 gebouwd naar ontwerp van architect L. Torenbeek; aannemer was R. ..

De Zon

Zuiderhaven 78
Harlingen
PAKHUIS onder diep zadeldak tegen puntvormig beëindigde gevel gevat tussen lisenen op natuurstenen postamenten met uitgegronde siervelden.

Zeven arbeiderswoningen in ambachtelijke-traditionele stijl

Havenweg 41
Harlingen
Inleiding Het rijtje ARBEIDERSWONINGEN Havenweg 41 t/m 53 is in 1909 in het Havengebied gebouwd in opdracht van de Bouwvereniging Harlingen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl in Harlingen