Twee blokken arbeiderswoningen in ambachtelijk-traditionele stijl in Harlingen

Nutstraat 5
8861XN Harlingen

Architect: O. Lofvers Lofvers 1909 O. Lofvers

Beschrijving van Twee blokken arbeiderswoningen in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding De twee blokjes ARBEIDERSWONINGEN aan de Nutstraat 10 t/m 16 (naar het zuidoosten georiënteerd) en Nutstraat 5 t/m 13 (naar het noordwesten georiënteerd) maken deel uit van het sociale woningbouwcomplex gebouwd tussen 1909 en 1911 in het Havengebied van Harlingen. Deze woningen zijn in 1909 gebouwd in Ambachtelijk-traditionele stijl. Zij zijn alleen aan de achterzijde van een tuin voorzien. De woningen worden aangeduid als type D. Bij dit type horen ook de arbeiderswoningen Havenweg 41 t/m 53, waarnaar voor de inleiding op de complexomschrijving en de omschrijving wordt verwezen. Omschrijving De twee bouwblokken worden gedekt door een zadeldak met zwart gegolfde friese pannen, drie schoorstenen op de dakhelling boven de voorgevel en (niet originele) dakkapellen met plat dak en vierruitsvensters. De bouwblokken zijn uit bruine bakstenen opgetrokken, waarbij gele bakstenen voor de eenvoudige decoratieve elementen tussen de vensters zijn gebruikt. De zesruitsvensters zijn voorzien van lichtgebogen strekken. Boven de houten deuren met vieruits bovendeel zijn lichtgebogen tweeruits bovenlichten. Waardering De blokken arbeiderswoningen aan de Nutstraat 10 t/m 16 en 5 t/m 13, van het type D, zijn van bijzonder cultuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaaleconomische ontwikkeling; - als bijzondere uitdrukking van de ontwikkelingen binnen de sociale woningbouw; - wegens de betekenis als onderdelen van een groter geheel dat cultuurhistorisch en maatschappelijk van nationaal belang is; - wegens de situering die verbonden is met de ontwikkeling en uitbreiding van de stad; - wegens de architectonische gaafheid van het exterieur; - wegens de visuele en structurele gaafheid van de streek en de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)