Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oostervallaat 2 Oostervallaat, ophaalbrug in Dokkum

Weg En Waterwerk

Schapedijkje 17
9101ET Dokkum (gemeente Dongeradeel)
Friesland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Oostervallaat 2 Oostervallaat, ophaalbrug

Inleiding De ijzeren OPHAALBRUG, gedateerd 1910, ligt over het Oostervallaat in de Zuider Ee. Het vallaat, dat in 1862 geheel is vernieuwd, is reeds beschermd monument (nr. 13172). De vallaatmeesterswoning uit 1915 is in 1976 vervangen door een bungalow. De vernieuwing van de brug in 1910 valt samen met de ontwikkeling van het gebied rondom het voormalige station (1901) van de Noord Friesche Lokaal Spoorwegmaatschappij. De Stationsbuurt ligt juist ten noorden van het vallaat op het grondgebied van de toenmalige gemeente Oost-Dongeradeel. De weg erover vormde de verbinding tussen twee hoofdwegen binnen de gemeente, namelijk de weg naar Metslawier en de weg naar Oostrum/Ee. Omschrijving De val van de brug bestaat uit hout op ijzeren liggers met I-profiel. Het brugdek kan worden bewogen door een draailierconstructie met rechte heugelstang aan één van de staanders van de hameipoort. Aan de broekbalk zit nog het oog van de ophaalketting. De staanders van de hameipoort bestaan uit geklonken ijzer, gemerkt HOMECOURT 12 en GUTE HOFFNUNGSHUTTE No 18. De poort is met dubbele langsschoren in de grond verankerd. Aan de voor- en achterzijde van de opengewerkte en getoogde hameipoort is een gietijzeren rolwerkcartouche met het jaartal 1910. Op het balanspunt staat een pyloon met verstaging naar de sprieten en de broekbalken. De bovenbouw bestaat uit I-profiel balken gemerkt HOESCH NP 20 en zijn aan de balans gebout. De sprieten zijn onderling verbonden door dwarsbalken en diagonaalstaven. De sprieten en het brugdek zijn verbonden door kettingen. Waardering De ijzeren ophaalbrug, gedateerd 1910, is van algemene cultuurhistorische waarde: - als karakteristiek voorbeeld van een ijzeren ophaalbrug, in het bijzonder vanwege de typologische ontwikkeling waarbij de oude vormgeving is uitgevoerd in een modern materiaal, - vanwege de functionele en visuele relatie met de reeds beschermde Oostervallaat, - in relatie tot de ruimtelijke ontwikkeling van de huidige Stationsbuurt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507107
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oostervallaat 2 Oostervallaat, ophaalbrug in Dokkum

Oostervallaat 1 Oostervallaat

Schapedijkje 17
Dokkum (Gemeente Dongeradeel)
Sluis, waarin stichtingssteen uit 1862.

Rijk geornamenteerd woonhuis

Stationsweg 29
Dokkum (Gemeente Dongeradeel)
Inleiding Het rijk geornamenteerde WOONHUIS is gebouwd in het eerste decennium van de twintigste eeuw onder Overgangsarchitectuur. Op stili..

Rijk geornamenteerd dubbel woonhuis met hekwerk

Stationsweg 18
Dokkum (Gemeente Dongeradeel)
Inleiding Het rijkelijk geornamenteerde, dubbele WOONHUIS met HEKWERK is in de gevel gedateerd ANNO 1909 en gebouwd onder Overgangsarchitec..

Woning onder zadeldak tussen topgevels

Kereweer 5
Dokkum (Gemeente Dongeradeel)
Woning onder zadeldak tussen topgevels, bekroond door schoorstenen met borden.

Bastion VI met gracht

Noorderbolwerk 14
Dokkum (Gemeente Dongeradeel)
BASTION VI. Vol bastion met voorliggende gracht ter breedte van pl.m. 20 meter voor de linkerface en pl.m. 30 meter voor de rechterface.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)