Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluis Ezumazijl, ijzeren ophaalbrug in Anjum

Weg En Waterwerk

Esumasyl 11
9133DL Anjum (gemeente Dongeradeel)
Friesland

Bouwjaar: 1901


Beschrijving van Sluis Ezumazijl, ijzeren ophaalbrug

Inleiding De ijzeren OPHAALBRUG over het lage gedeelte van de schutkolk dateert volgens een plaquette in de hameipoort uit 1901. Omschrijving De val van de brug bestaat uit hout op ijzeren liggers met I-profiel. Het brugdek kan worden bewogen door een draailierconstructie met rechte heugelstang aan één van de staanders van de hameipoort. De staanders van de hameipoort bestaan uit met een tussenlid aaneengeklonken U-profiel staalbalken, gemerkt HS 24 PN. De poort is door dubbele trekstangen in de grond verankerd. Aan de voor- en achterzijde van de ruitvormig opengewerkte hameipoort van ijzeren hoekprofielen is een gietijzeren cartouche met rolwerk en het jaartal 1901. Op het balanspunt staat een pilon met verstaging naar de sprieten en de broekbalken. De bovenbouw bestaat uit I-profiel balken ongemerkt en zijn om de balansuiteinden gebout. De sprieten zijn onderling verbonden door een trekstang. De sprieten en het brugdek zijn verbonden door kettingen. Waardering De ijzeren ophaalbrug, gedateerd 1901, is van algemene cultuurhistorische waarde: - als bijbehorend en essentieel onderdeel van het complex, - als karakteristiek voorbeeld van een ijzeren ophaalbrug, in het bijzonder vanwege de typologische ontwikkeling waarbij de oude vormgeving werd uitgevoerd in een modern materiaal, - vanwege de hoge mate van visuele gaafheid van het complex Ezumazijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507084
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluis Ezumazijl, ijzeren ophaalbrug in Anjum

Sluis Ezumazijl

Esumasyl 11
Anjum (Gemeente Dongeradeel)
Inleiding De SLUIS is, volgens de gedenksteen 'VOOR DE NAKOMELINGEN' in de sluismuur, vernieuwd in 1931 onder leiding van de polderopzichte..

Sluis Ezumazijl, sluiswachtersgebouw

Esumasyl 11
Anjum (Gemeente Dongeradeel)
Inleiding Het BEDIENINGSGEBOUW of sluiswachtersgebouw op de dijk, aan de noordzijde van de schutkolk, is op stilistische gronden in dezelfd..

Gemaal Dongerdielen

Esumasyl 1
Anjum (Gemeente Dongeradeel)
Inleiding Het GEMAAL van het polderwaterschap Oost- en Westdongeradeel werd in 1931 onder Interbellum-architectuur gebouwd en genaamd 'DONG..

Terp op verhoogde woonplaats

bij Monnikhústerwei 5 Monnikhústerwei 5 bij Monnikhústerwei 5
Ezumazijl (Gemeente Dongeradeel)
Terp op verhoogde woonplaats. Datering: vermoedelijk middeleeuws.

Terp op verhoogde woonplaats met dobbe

bij Monnikhústerwei 5 Monnikhústerwei 5 bij Monnikhústerwei 5
Ezumazijl (Gemeente Dongeradeel)
Terp op verhoogde woonplaats met dobbe. Datering: vermoedelijk middeleeuws (gedeeltelijke bescherming, zie tek. bijlage L op 15e vervolgblad..

Kaart & Routeplanner