Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige mineraalwaterfabriek in Enkhuizen

Nijverheid Industrie

Zuiderkerkplein 3
1601HK Enkhuizen
Noord Holland

Bouwjaar: 1875-1899


Beschrijving van Voormalige mineraalwaterfabriek

Inleiding Voormalige MINERAALWATERFABRIEK, gebouwd in het vierde kwart van 19de eeuw. Het op de hoek van de Buijskesweg en het Zuiderkerkplein (ten zuiden van de Zuiderkerk) gelegen object is opgetrokken in een schilderachtige chaletstijl. De oostzijde is aangebouwd tegen het belendende pand op nummer 1. De achterzijde (Z) van het object is door een aantal aanbouwen van latere datum gewijzigd. De wijzigingen hebben het monumentale karakter van het pand evenwel niet geschaad. NB. Alle later toegevoegde onderdelen vallen buiten de bescherming. Omschrijving Voormalige mineraalwaterfabriek op samengestelde plattegrond, bestaande uit een rechthoekig oostelijk en een vierkant westelijk deel. Het oostelijk bouwvolume bestaat uit begane grond, verdieping en kapverdieping onder grotendeels overstekend zadeldak. Het overstekende zadeldak is aan de voorzijde (N), tussen de windveren, voorzien van houtwerk met een klavervormige uitsparing. Het westelijk bouwvolume bestaat ter linkerzijde uit begane grond en een evenwijdig aan de straat lopend zadeldak met driehoekige dakkapel van klein formaat. Ter rechterzijde bestaat het westelijk bouwvolume uit begane grond en kapverdieping onder een overstekend schilddak dat aan de voorzijde (N) uitloopt in een zadeldakeinde. Het zadeldakeinde is, net als voornoemd overstekend zadeldak, via houten stijlen verbonden met de vakwerkgevel. Aan de bovenzijde heeft het zadeldakeinde een overhangende pandekte kap met terra cotta piron. De daken zijn grotendeels bedekt met zwarte en rode kruispannen in getand patroon. Het muurwerk is opgebouwd uit wit gepleisterde baksteen met een houten vakwerkdetaillering. De kapverdiepingen van de beide bouwvolumen zijn aan de voorzijde (N) gedeeltelijk bekleed met houten delen. Het oostelijk bouwvolume heeft aan de voorzijde (N) op zowel begane grond als verdieping twee vensters met bovenlicht. Op de kapverdieping bevindt zich een houten deur met rond glaspaneel. De rechterzijde (W) van het oostelijk bouwvolume is, voor zover zichtbaar, blind. Het linker deel van het westelijk bouwvolume heeft aan de voorzijde op de begane grond een deuropening met een uit twee vensters bestaand bovenlicht. Het rechter deel van het oostelijk bouwvolume heeft op de begane grond vier vensters met bovenlicht en op de kapverdieping, boven de twee meest centrale vensters op de begane grond, bevindt zich een dubbele houten deur met twee glaspanelen. De rechtergevel (W) van het westelijk bouwvolume is blind. Waardering De voormalige mineraalwaterfabriek is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als een vrijwel gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een kleinschalig industrieel gebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw, uitgevoerd in chaletstijl met gebruik van een vakwerkconstructie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507079
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige mineraalwaterfabriek in Enkhuizen

Pand met voorgevel uit 1927 belangrijk interieur met houtskelet

Zuider Havendijk 18
Enkhuizen
16e eeuws pand met voorgevel uit 1927 Belangrijk interieur met houtskelet. Rijk gesneden sleutelstukken en schoorsteenraveling.

Pand met laat 18e-eeuwse gevel met hoeklisenen en rechte kroonlijst en dakkapel voor diep 17e-eeuws pand

Zuider Havendijk 26
Enkhuizen
Pand met laat 18e eeuwse gevel met hoeklisenen en rechte kroonlijst en dakkapel voor diep 17e eeuws pand. Achtertopgevel gepleisterd. Venste..

Pand met eenvoudige rechte gevel: pand ouder

Zuider Havendijk 28
Enkhuizen
Pand met eenvoudige rechte gevel: pand ouder; met puntgevel (gepleisterd) achter.

Pand onder dwarsdak tussen toppen

Zuider Havendijk 8
Enkhuizen
Pand onder dwarsdak tussen toppen, XVIII-XIX.

Zuiderkerk

Zuiderkerksteeg 3
Enkhuizen
Zuiderkerk. Tweebeukige hallenkerk met aanbouwen: H.Kruiskapel noordzijde; portaal zuidzijde. Noordzijde: hek met pilasters en opzetstukken...

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)