Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Havenlicht in Enkhuizen

Weg En Waterwerk

Tussen Twee Havens 1
1601EM Enkhuizen
Noord Holland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Havenlicht

Inleiding HAVENLICHT, daterend uit 1890, gelegen op de kop van de landtong tussen de Buitenhaven en de Buyshaven. Omschrijving IJzeren lichtopstand op achthoekige plattegrond, vier segmenten hoog tapstoelopend en aan de bovenzijde afgedekt door een achthoekig platform van houten planken. Het platform wordt omgeven door een ijzeren reling en is voorzien van een lichtbaken. e geklonken constructie heeft een gietijzeren middenas en acht dito staanders die via de resterende ijzeren dwarsverbanden van de oorspronkelijke spiltrap met elkaar verbonden zijn. De staanders zijn per segment met elkaar verbonden door ijzeren liggers en verbindingskruizen. Waardering De ijzeren lichtopstand is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuws havenlicht en tevens van belang wegens de beeldbepalende, met de oorspronkelijke functie verbonden situering op de landtong tussen Buijs- en Binnenhaven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507076
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Havenlicht van Enkhuizen
Het havenlicht in 2008
Het havenlicht in 2008
Plaats Enkhuizen
Status gedoofd, in gebruik als Havenlicht
Start bouw 1888
Opening 1890
Monument ja
Bouwwerk
Kleur zwart en wit
Bouwmateriaal gietijzer

Het Havenlicht van Enkhuizen werd in 1890 gebouwd ter vervanging van een houten constructie uit 1859. In 1932 verloor de toren zijn functie, samen met de lichtlijn waar de toren deel van uitmaakte, en werd het licht gedoofd. Op dit moment is de toren in gebruik als havenlicht; hiertoe is een rood licht aan de zijkant van de toren bevestigd. De toren heeft de status van rijksmonument.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Havenlicht in Enkhuizen

Station Enkhuizen

Stationsplein 2
Enkhuizen
Omschrijving KOPSTATION op een T-vormig grondplan, dat bestaat uit drie onderdelen die corresponderen met de drie aaneengesloten bouwvolume..

woonhuis

Snouck van Loosenpark 1
Enkhuizen
Als OPZICHTERSWONING bij het Snouck van Loosenpark in de zuidoosthoek daarvan gebouwd, vrijstaand woonhuis op onregelmatige kruisvormige pla..

kasteel buitenplaats

Snouck van Loosenpark 1
Enkhuizen
Aan het eind van de zuidoostwaarts uitzwenkende waterpartij achter de opzichterswoning gesitueerd WATERVOGELHUIS, opgetrokken op een enigszi..

Pomp gelegen tussen de zuiderhaven en het snouck van loosenpark

Zuiderhaven (bij)
Enkhuizen
Inleiding POMP gelegen tussen de Zuiderhaven en het Snouck van Loosenpark. De door C.B. Posthumus Meyjes ontworpen pomp dateert uit 1897 e..

woonhuis

Snouck van Loosenpark 2
Enkhuizen
Zuidelijk van het monumentale toegangshek gesitueerde dubbelwoning, gebouwd op een rechthoekige plattegrond met inwaartse sprongen nabij de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Havenlicht in Enkhuizen

Foto's (1)