Meer dan 63.000 rijksmonumenten


boerderij in Enkhuizen

Boerderij

Handvastwater 10
1601PR Enkhuizen
Noord Holland

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van boerderij

Inleiding STOLPBOERDERIJ met kenmerken van het Noordhollandse type, gesitueerd aan de oostzijde van het Handvastwater met de noklijn evenwijdig aan de straat. De stolpboerderij dateert waarschijnlijk uit het derde kwart van de 19de eeuw. N.B. De rechterzijde van de boerderij is gewijzigd, evenwel zonder het monumentale karakter van de boerderij te schaden. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder schilddak met in hoofdzaak zwarte en rode Hollandse pan. In de top heeft het schilddak een blauwe Hollandse pan. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een enkel vierkant met vier pijlers en een dekbalkgebint. Aan de noordzijde van het vierkant bevindt zich de dars, aan de oost- en zuidzijde de koestal (met grup) en aan de westzijde (voorzijde) de woning. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een gecementeerde plint. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van de muurankers zichtbaar. De asymmetrische voorgevel (W) is hoger dan de aansluitende linker- (N) en rechtergevel (Z) en heeft een houten kroonlijst. De voorgevel heeft een breedte van acht vensterassen. De eerste as bevat een dubbele houten deur met twee glaspanelen. De tweede tot en met de vijfde as bevatten houten schuifvensters met een zesruitsroedenverdeling. De zesde as bevat een houten paneeldeur met glaspaneel en bovenlicht. De overige twee assen bevatten getoogde koestalvensters met een ijzeren roedenverdeling. Op de verdieping zet de vierde as zich voort in het venster van de houten dakkapel. De dakkapel heeft aan weerszijden een houten wang en een overstekend zadeldak dat bedekt is met een zwarte Hollandse pan. Het zadeldak heeft geschulpte houten windveren, alsmede een houten makelaar. De linkerzijde (N) heeft ter rechterzijde een origineel houten schuifvenster met zesruitsroedenverdeling. De achterzijde (O) heeft ter linkerzijde een originele houten deur met glaspaneel en bovenlicht. Waardering De stolpboerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als vrijwel gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst in een stedelijke context uit het derde kwart van de 19de eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507071
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van boerderij in Enkhuizen

woonhuis

Handvastwater 7
Enkhuizen
In oorsprong 18e eeuwse, eenvoudige boerenwoning gesitueerd op de hoek Handvastwater/Exterpad, met dwars voorhuis met verdieping onder met p..

Theehuis Mijn Genoegen

Handvastwater 26
Enkhuizen
18e eeuws tuinhuis in erkervorm met naar de tuin afgeschuind dak, thans woonhuis.

Boerderij met hoog opgaande rechthoekige houten hooiberging

Noordergracht 33
Enkhuizen
Boerderij met hoog opgaande rechthoekige houten hooiberging.

Boerderij met hoog opgaande vierkante houten hooiberg

Handvastwater 42
Enkhuizen
BOERDERIJ met hoog opgaande vierkante houten hooiberg.

Pand onder zadeldak tussen twee oude topgevels met vlechtingen, treden ter halverhoogte en ronde lichtopeningen

Venuslaan 15
Enkhuizen
Pand onder zadeldak tussen twee oude topgevels met vlechtingen, treden ter halverhoogte en ronde lichtopeningen, XVII-XVIII. Markant gelegen..

Kaart & Routeplanner

Route naar boerderij in Enkhuizen

Foto's (1)