Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige goederenloods NS in Enkhuizen

Gebouw

Stationsplein 3
1601EN Enkhuizen
Noord Holland

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Voormalige goederenloods NS

Omschrijving Uit één bouwlaag bestaande voormalige GOEDERENLOODS op rechthoekige plattegrond, onder een zadeldak met overstek aan alle zijden. Het zadeldak heeft aan zowel de linker- (Z) als de rechterzijde (N) een ruime overstek, gedragen door een uit zes houten spanten bestaande constructie. De spanten hebben ijzeren moeren en worden elk geschraagd door een natuurstenen console. Het muurwerk van de loods is opgebouwd uit rode baksteen. De decoratie bestaat onder meer uit ontlastingsbogen boven de laaddeuropeningen en vensters, natuurstenen (voorzijde) en zandstenen aanzet- en sluitstenen in de ontlastingsbogen, metselmozaïek in gele baksteen in de spaarvelden van de ontlastingsbogen, natuurstenen onderdorpels en bakstenen lisenen aan de dakrand van de kopse gevels aan de voor- en achterzijde en een medaillon in rode baksteen en natuursteen. De symmetrische voorzijde (W) heeft drie vensters. Het centrale venster is een gekoppelde venster, waarboven zich eerder genoemd medaillon bevindt. Zowel de linker- als de rechterzijde hebben een breedte van vijf vensterassen. Alle assen bevatten laaddeuropenigen. Alleen de vijfde as aan de rechterzijde en de eerste en tweede as aan de linkerzijde bevatten nog houten laaddeuren met een meerruits bovenlicht. De rechterzijde is deels en de linkerzijde is in zijn geheel voorzien van een houten laadperron. Waardering De voormalige goederenloods is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven complex (zie complexwaardering). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507065
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige goederenloods NS in Enkhuizen

woonhuis

Snouck van Loosenpark 16
Enkhuizen
Zuidwestelijk binnen het cirkelvormig plantsoen in het Snouck van Loosenpark gesitueerde dubbelwoning op rechthoekige plattegrond met aan dr..

Station Enkhuizen

Stationsplein 2
Enkhuizen
Omschrijving KOPSTATION op een T-vormig grondplan, dat bestaat uit drie onderdelen die corresponderen met de drie aaneengesloten bouwvolume..

woonhuis

Snouck van Loosenpark 14
Enkhuizen
Zuidoostelijk binnen het cirkelvormig plantsoen in het Snouck van Loosenpark gesitueerde DUBBELWONING op rechthoekige plattegrond met aan dr..

woonhuis

Snouck van Loosenpark 1
Enkhuizen
Als OPZICHTERSWONING bij het Snouck van Loosenpark in de zuidoosthoek daarvan gebouwd, vrijstaand woonhuis op onregelmatige kruisvormige pla..

kasteel buitenplaats

Snouck van Loosenpark 1
Enkhuizen
Aan het eind van de zuidoostwaarts uitzwenkende waterpartij achter de opzichterswoning gesitueerd WATERVOGELHUIS, opgetrokken op een enigszi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige goederenloods NS in Enkhuizen

Foto's (1)