Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Enkhuizen

Tuin Park Landgoed

Dijk 36
1601GJ Enkhuizen
Noord Holland

Bouwjaar: 1892


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving Op vrijwel rechthoekig grondplan in Chaletstijl gebouwd TUINHUIS bij het Snouck van Loosenhuiscomplex bestaande uit een bouwlaag onder een uit zadel- en schildak samengestelde kap. De kap is bedekt met zink en voorzien van drie pironnen. Langs de dakrand heeft de kap rijk houtsnijwerk. Het tuinhuis bestaat uit een loggia (W) en een serre (O). Het tuinhuis heeft een houtskelet met houten wanden en staat op een gecementeerde voeting. De serre heeft aan de voorzijde (Z) een licht naar voren springende middenpartij onder zadeldak. Het zadeldak wordt bekroond met een makelaar en is tussen de windveren voorzien van houten kraaldelen. De middenpartij heeft een dubbele deur met twee zesruits glaspanelen en een venster met vierruits roedenverdeling aan weerszijden. Aan de beide zijkanten heeft de middenpartij een smal tweeruitsvenster. Rechts van de middenpartij heeft de serre een dubbele deur met twee glaspanelen met zesruits roedenverdeling en een tweeruitsvenster aan weerszijden. De rechterzijde van de serre (O) heeft een vierruitsvenster dat aan weerszijden geflankeerd wordt door een tweeruitsvenster. De linkerzijde (W), die de loggia van de serre scheidt is blind. Links (W) van de voornoemde middenpartij bevindt zich de loggia. De loggia heeft aan de voorzijde (Z) een ingang, die is omgeven door een opengewerkte houten wand met onder meer houten spijlen aan de onderzijde en dito palmetten aan de bovenzijde. De linkerzijde (W) van de loggia bestaat uit een vergelijkbare opengewerkte wand, zonder ingang. De achterwand (N) van het tuinhuis is blind en tegen de noordelijk gelegen tuinmuur aangebouwd. Waardering Het in Chaletstijl uitgevoerde tuinhuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de 19de-eeuwse uitbreiding van het Snouck van Loosenhuiscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507061
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Enkhuizen

tuin park landgoed

Dijk 36
Enkhuizen
Omschrijving : Ecclectische, in hoofdzaak uit rode baksteen opgebouwde TUINMUUR bij het Snouck van Loosenhuiscomplex die aan de tuinzijde ..

Snouck van Loosenhuis

Dijk 34
Enkhuizen
Inleiding Het Snouck van Loosenhuis bestaat uit een achttiende-eeuws woonhuis met koepel. Beide zijn gesitueerd op de Dijk in de Oude Haven..

Snouck van Loosenhuis

Dijk 34
Enkhuizen
Omschrijving In neo-Renaissancestijl uitgevoerd BEJAARDENTEHUIS op trapeziumvormige plattegrond bestaande uit souterrain, parterre, verdiep..

Snouck van Loosenhuis: prieel

Dijk 34
Enkhuizen
Inleiding Het prieel werd in oktober 1892 geleverd, in aansluiting op de vernieuwing van de tuinaanleg. Het werd geleverd door de firma Moe..

Pand met rechte kroonlijst met dakkapel

Dijk 38
Enkhuizen
Laat 18e eeuws pand met rechte kroonlijst met dakkapel. In de vensters en winkelpui zijn roeden aangebracht. (Hoek H.J. Schimmelstraat).

Kaart & Routeplanner

Route naar tuin park landgoed in Enkhuizen