Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Loods in Enkhuizen

Gebouw

Bierkade 5
1601KR Enkhuizen
Noord Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Loods

Omschrijving LOODS, daterend uit het begin van de 20ste eeuw. De loods ligt op het zuidelijk uiteinde van het complex en is geplaatst op een rechthoekige plattegrond. Het één bouwlaag en één kapverdieping tellende pand wordt gedekt door een zadeldak, met wolfseind op de zijde van de Bierkade, voorzien van zwarte Hollandse pannen. De nok van het dak staat loodrecht op de Bierkade. De gevel aan de zijde van de Bierkade heeft op de begane grond een grote ingang met een dubbele houten deur. Aan weerszijden van de ingang bevindt zich een vierruits rond venster. Boven de ingang is de gevel voorzien van een dubbele houten deur van een dakkapel, welke de houten geprofileerde daklijst doorsnijdt en wordt bekroond door een houten tympaan. De zijgevel van de loods is door een latere uitbouw niet duidelijk te zien. Halverwege de gevelwand zijn over de totale breedte staafankers bevestigd, welke tevens ter hoogte van de daklijst geplaatst zijn. Tussen de de eerste rij ankers zijn enkele luchtgaten gemetseld. De achtergevel aan de zijde van de Zilverstraat heeft op de begane grond twee ronde vensters met een twaalfruits gietijzeren roedenverdeling en voorzetroosters. Aan beide zijden van deze vensters bevindt zich een staafanker. Boven de vensters bevinden zich drie staafankers met aan weerszijden een kruisvormig muuranker. De kapverdieping bezit een tweeluik van hout. In de topgevel zijn nog drie staafankers bevestigd. Waardering De loods is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde, als zijnde een grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een industrieloods uit omstreeks 1900. Tevens heeft de loods een ensemblewaarde in relatie tot de aangrenzende bebouwing van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507058
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Loods in Enkhuizen

gebouw

Bierkade 4
Enkhuizen
Omschrijving Omstreeks 1900 gebouwde LOODS, deel uitmakend van het loodsencomplex en gelegen aan de Bierkade met de voorgevel gericht op he..

gebouw

Bierkade 2
Enkhuizen
Omschrijving Omstreeks 1900 gebouwde LOODS, deel uitmakend van het loodsencomplex en gelegen met de voorzijde (O) aan de Bierkade (het rech..

Noordelijke loods, van het loodsencomplex

Bierkade 1
Enkhuizen
Omschrijving Noordelijke LOODS, van het loodsencomplex daterend uit het begin van de 20ste eeuw. De loods ligt met de korte zijde aan de Bi..

Pand met eenvoudige puntgevel; pui gewijzigd

Breedstraat 27
Enkhuizen
Pand met eenvoudige puntgevel XVII; pui gewijzigd.

Pand met trapgeveltje met uitstekende blokken en hoornvormige klauwstukken

Breedstraat 32
Enkhuizen
Pand met trapgeveltje met uitstekende blokken en hoornvormige klauwstukken, 1623 op houten pui.

Kaart & Routeplanner

Route naar Loods in Enkhuizen

Foto's (2)