Meer dan 63.000 rijksmonumenten


gebouw in Enkhuizen

Gebouw

Bierkade 4
1601KR Enkhuizen
Noord Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van gebouw

Omschrijving Omstreeks 1900 gebouwde LOODS, deel uitmakend van het loodsencomplex en gelegen aan de Bierkade met de voorgevel gericht op het oosten. Het pand bestaat uit twee parallel aan elkaar gesitueerde blokken. Het gaat hierbij om een oostelijk blok en een westelijk blok, waarvan de lange zijden parallel aan de Bierkade en de Zilverstraat liggen. Hiertussen bevindt zich een binnenplaats. Deze binnenplaats is ontstaan, doordat de uiteinden van de bouwblokken grenzen aan twee andere loodsen van het complex, namelijk Bierkade 3 en Bierkade 5. Het oostelijk blok is voorzien van een mansardekap met zwarte Friese kruispannen op het onderste dakschild en een zinken dakbedekking op het bovenste dakschild. Het westelijk bouwblok heeft een schilddak met zwarte Hollandse pannen. Bij beide daken ligt de nok parallel aan de straat. De voorgevel (O) van het pand, gelegen aan de Bierkade, is, op een gemetselde plint, gebouwd als het verlengde van de gevels van Bierkade 2 en 3, met dezelfde baksteen, gele spekbanden en geprofileerde houten daklijst. Uiterst links bevindt zich in de gevel een enkele openslaande houten deur met tweeruits bovenlicht, voorzien van een gemetselde segmentboog met metselmozaïek. Rechts hiervan is een doorgang gemaakt naar de binnenplaats. Recht boven de doorgang is in het dak een dakkapel geconstrueerd met een vierruits openslaand raam en een segmentvormig fronton. Rechts naast de doorgang bevinden zich drie vensters met een zesruits openslaand raam. De vensters worden bovenlangs afgesloten door een ingemetselde segmentboog met gemetselde mozaïken. Deze vensters worden gevolgd door een ingangspartij, waarna er drie vensters volgen die identiek zijn aan de vensters links van de ingangspartij. Boven het eerste venster naast de ingangspartij is wederom een dakkapel aangebracht. Tenslotte eindigt de gevel uiterst rechts met een enkele deur, identiek aan de deur uiterst links in de gevel. De voorgevel (O) is voorzien van tien muurankers. De achtergevel (W) is opgetrokken in een iets paarsere kleur baksteen dan de voorgevel (O) en is eveneens gebouwd op een gemetselde plint. De gevel wordt bovenlangs afgesloten door een geprofileerde houten daklijst. In de gevel bevinden zich in totaal acht ronde vensters met een twaalfruits gietijzeren roedenverdeling en voorzetroosters. In de gevel zijn zesentwintig muurankers aangebracht onder de daklijst en vier muurankers boven de plint. De binnenplaats vormt een oudere kern in het geheel, te herkennen aan de soort baksteen en een aantal muurankers. Waardering De loods is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde, als zijnde een grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een industrieel pand uit omstreeks 1900. Tevens heeft de loods een ensemblewaarde in relatie tot de aangrenzende bebouwing van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507057
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van gebouw in Enkhuizen

Loods

Bierkade 5
Enkhuizen
Omschrijving LOODS, daterend uit het begin van de 20ste eeuw. De loods ligt op het zuidelijk uiteinde van het complex en is geplaatst op ee..

gebouw

Bierkade 2
Enkhuizen
Omschrijving Omstreeks 1900 gebouwde LOODS, deel uitmakend van het loodsencomplex en gelegen met de voorzijde (O) aan de Bierkade (het rech..

Noordelijke loods, van het loodsencomplex

Bierkade 1
Enkhuizen
Omschrijving Noordelijke LOODS, van het loodsencomplex daterend uit het begin van de 20ste eeuw. De loods ligt met de korte zijde aan de Bi..

Pand met eenvoudige puntgevel; pui gewijzigd

Breedstraat 27
Enkhuizen
Pand met eenvoudige puntgevel XVII; pui gewijzigd.

Hotel "de Oranjezaal"

Kaasmarkt 2
Enkhuizen
Drie 17e eeuwse panden, waarvoor XIX A een voorbouw is opgetrokken met op kolommen uitgebouwde zaal; overige kozijnen XVIII. Hotel de Oranje..

Kaart & Routeplanner

Route naar gebouw in Enkhuizen