Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Noordelijke loods, van het loodsencomplex in Enkhuizen

Gebouw

Bierkade 1
1601KR Enkhuizen
Noord Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Noordelijke loods, van het loodsencomplex

Omschrijving Noordelijke LOODS, van het loodsencomplex daterend uit het begin van de 20ste eeuw. De loods ligt met de korte zijde aan de Bierkade en met de lange zijde aan de Donkerstraat. De één bouwlaag en één kapverdieping tellende loods is geplaatst op een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak, voorzien van zwarte, Hollandse pannen. De voorgevel aan de zijde van de Bierkade heeft op de begane grond een dubbele houten deur, waarboven een segmentvormige strekse boog is aangebracht. Aan weerszijden van de deuropening zijn drie blokken van natuursteen ingemetseld. Links en rechts van de ingangspartij bevindt zich een segmentvormig venster door roeden in vakken verdeeld die de segmentvorm van het venster herhalen. Onder de vensters is een natuurstenen lekdorpel aangebracht. De eerste verdieping bezit in het midden boven de ingang van de begane grond een vensteropening, voorzien van een segmentvormige strekse boog waarin later een negenruitsraam is geplaatst. Op de hoeken van de vensteropening zijn blokken van natuursteen aangebracht. Twee staafankers zijn tussen de ingang en het venster aangebracht, evenals op de hoeken en de top van de gevel. In de kapverdieping is een klein rond venster geplaatst. De gevel wordt op de hoeken en langs de dakrand afgesloten met een risalerende gemetselde band. Deze band wordt aan de bovenzijde met een natuurstenen lijst beëindigd. De zijgevel van het pand, welke grenst aan de Donkerstraat, is links op de begane grond voorzien van een zesruits venster welke aan de rechterzijde geflankeerd wordt door een houten deur met bovenlicht. Halverwege de gevel zijn over de totale breedte negen staafankers bevestigd. Op het dak bevinden zich twee dakkapellen met twaalfruits schuifraam, voorzien van een houten kroonlijst met tympaan en houten wangen. Tussen de dakkapellen bezit het dak nog een dakkapel, met tien vierruitsvensters, welke de houten daklijst onderbreekt en doorloopt in de gevel. De achtergevel aan de zijde van de Zilverstraat heeft op de begane grond een later vergrote ingang. Rechts naast deze deur is een houten deur geplaatst met bovenlicht. Op de verdieping bevindt zich een zelfde venster als aan de voorzijde, gelegen aan de Bierkade. De topgevel bezit een rond venster. Evenals de voorgevel is de achtergevel versierd met een gemetselde, risalerende band. In de hoeken en de top van de gevel is een staafanker bevestigd. Waardering De loods is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde, als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een industrieel pand uit het begin van de 20ste eeuw. Tevens heeft de loods een ensemblewaarde in relatie tot de aangrenzende bebouwing van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507055
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Noordelijke loods, van het loodsencomplex in Enkhuizen

gebouw

Bierkade 2
Enkhuizen
Omschrijving Omstreeks 1900 gebouwde LOODS, deel uitmakend van het loodsencomplex en gelegen met de voorzijde (O) aan de Bierkade (het rech..

gebouw

Bierkade 4
Enkhuizen
Omschrijving Omstreeks 1900 gebouwde LOODS, deel uitmakend van het loodsencomplex en gelegen aan de Bierkade met de voorgevel gericht op he..

Loods

Bierkade 5
Enkhuizen
Omschrijving LOODS, daterend uit het begin van de 20ste eeuw. De loods ligt op het zuidelijk uiteinde van het complex en is geplaatst op ee..

Pand met eenvoudige puntgevel; pui gewijzigd

Breedstraat 27
Enkhuizen
Pand met eenvoudige puntgevel XVII; pui gewijzigd.

Hotel "de Oranjezaal"

Kaasmarkt 2
Enkhuizen
Drie 17e eeuwse panden, waarvoor XIX A een voorbouw is opgetrokken met op kolommen uitgebouwde zaal; overige kozijnen XVIII. Hotel de Oranje..

Kaart & Routeplanner

Route naar Noordelijke loods, van het loodsencomplex in Enkhuizen

Foto's (1)