Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Queekhoven: muurkas in Breukelen

Tuin Park Landgoed

Zandpad 39
3621ND Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1900-1910


Beschrijving van Queekhoven: muurkas

MUURKAS. Muurkas uit de jaren '10 van de 20ste eeuw, gebouwd tegen de zuidzijde van een 18de-eeuwse muur, in het midden aan de westzijde van de moestuin. Aan de zuidzijde van de muur een bakstenen muurkas op rechthoekige grondslag. De schuin aflopende zijgevels zijn in het verleden opgehoogd om in de kas tabletten te kunnen plaatsen. Het lessenaarsdak bestaat uit glazen afdekplaten. De muur wordt aan de achterzijde door twee steunberen gesteund en is aan de achterzijde ingelegd met een hardstenen cartouche voorzien van het jaartal 1783 en de initialen A:A. Waarschijnlijk zijn deze initialen afkomstig van Adelbertus Ahuys, oud Katholiek priester te Amsterdam, die Queekhoven van 1776 tot 1800 in bezit had. Het cartouche is echter geen bewijs dat Ahuys opdrachtgever van de muur is geweest; het kan later zijn aangebracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507051
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Queekhoven: muurkas in Breukelen

Queekhoven: kweekbak

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
KWEEKBAK. Laat-19de-eeuwse of vroeg-20ste-eeuwse bakstenen, (thans) deels bepleisterde kweekbak op rechthoekige grondslag in het zuidweste..

Queekhoven: muurkas tegen dwarsmuur

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
MUURKAS TEGEN DWARSMUUR. Van oorsprong 18de-eeuwse muurkas, gebouwd tegen de zuidzijde van een dwars op de meandermuur staande muur die aa..

Queekhoven: meandermuur met poort

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
MEANDERMUUR MET POORT. Aan de noord- en oostzijde van de moestuin van Queekhoven gelegen meandermuur uit het tweede kwart van de 18de eeuw..

Queekhoven: druivenkas

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
DRUIVENKAS. In het noordoosten van de moestuin gelegen 19de-eeuwse druivenkas op rechthoekige grondslag op een bakstenen gepleisterde bors..

Queekhoven: kas

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
KAS. Omstreeks 1900 gebouwde kas in het noordoosten van de moestuin, op rechthoekige grondslag en op een bakstenen borstwering met natuurs..

Kaart & Routeplanner

Route naar Queekhoven: muurkas in Breukelen