Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Queekhoven: meandermuur met poort in Breukelen

Tuin Park Landgoed

Zandpad 39
3621ND Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1700


Beschrijving van Queekhoven: meandermuur met poort

MEANDERMUUR MET POORT. Aan de noord- en oostzijde van de moestuin van Queekhoven gelegen meandermuur uit het tweede kwart van de 18de eeuw, met aan de achterzijde pijlers. Een deel van deze voor Nederland zeldzame muur aan de oostzijde is in het verleden verloren gegaan. Als opdrachtgever komt de doopsgezinde Francois Straalman (1678-1754) in aanmerking. Na in 1721 met Margaretha Kops getrouwd te zijn, kocht hij in 1725 de buitenplaats Queekhoven. In de muur is samengesteld uit ca. vijf soorten baksteen, met name donkerrode stenen; de muur is halfsteens gemetseld -10 lagen in 49 cm- met oversteken op de rol. Aan de westzijde van de moestuin bevindt zich een 18de-eeuwse haaks op de meandermuur staande poort die de verbinding vormt tussen het parkgedeelte en de moestuin. Twee bakstenen pijlers op voetstuk flankeren een rondboogpoort. De doorgang wordt afgesloten met een smeedijzeren deur waarin onderaan een ruitmotief, in het middendeel vertikale spijlen en bovenin bladmotieven. Op de pijlers staan twee vazen in Lodewijk XIV-stijl die aan de moestuinzijde zijn afgeplat en waarvan de voor- en zijkanten zijn gedecoreerd met knorren, ruiten en voluten. In 1994 werd de muur gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507045
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Queekhoven: meandermuur met poort in Breukelen

Queekhoven: dam met pijlers en toegangshek

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
DAM MET PIJLERS EN TOEGANGSHEK. Bakstenen dam met twee rechte keermuren waarop twee 18de-eeuwse pijlers en een toegangshek op de oostelijk..

Queekhoven: muurkas tegen dwarsmuur

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
MUURKAS TEGEN DWARSMUUR. Van oorsprong 18de-eeuwse muurkas, gebouwd tegen de zuidzijde van een dwars op de meandermuur staande muur die aa..

Queekhoven: druivenkas

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
DRUIVENKAS. In het noordoosten van de moestuin gelegen 19de-eeuwse druivenkas op rechthoekige grondslag op een bakstenen gepleisterde bors..

Queekhoven: muurkas

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
MUURKAS. Muurkas uit de jaren '10 van de 20ste eeuw, gebouwd tegen de zuidzijde van een 18de-eeuwse muur, in het midden aan de westzijde v..

Queekhoven: kweekbak

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
KWEEKBAK. Laat-19de-eeuwse of vroeg-20ste-eeuwse bakstenen, (thans) deels bepleisterde kweekbak op rechthoekige grondslag in het zuidweste..

Kaart & Routeplanner

Route naar Queekhoven: meandermuur met poort in Breukelen