Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Queekhoven: tuinmanswoning in Breukelen

Woonhuis

Zandpad 40
3621ND Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1700


Beschrijving van Queekhoven: tuinmanswoning

TUINMANSWONING. Ten oosten van het zuidelijke bouwhuis ligt de voormalige in oorsprong 18de-eeuwse boerderij, thans tuinmanswoning. Het is een bakstenen gebouw op rechthoekige grondslag onder een met grijze pannen gedekt zadeldak met ruime overstek. De noordelijke, naar het voorplein gerichte achtergevel heeft twee 9-ruitsvensters en een recent aangebracht groot 12-ruitsvenster. De linker zijgevel heeft beganegronds een halfrond stalraam met roedenverdeling en in de topgevel twee identieke stalraampjes. In de rechter zijgevel beganegronds een dichtgezette deur en in de topgevel een bolkozijn bekroond door twee gelijkbenige driehoekige frontons. Langs de overstek van beide topgevels loopt een geschulpte houten rand. Centraal in de zuidgevel een 19de-eeuwse ingangspartij: een deur met gietijzeren decoratie in Lodewijk XIV-stijl, waarin een regelmatig ruitpatroon en centraal een koeiekop, met bovenlicht waarin een smeedijzeren versiering in de vorm van een levensboom. Links een 6-ruitsschuifvenster met luiken en rechts een identiek venster. Op het dakschild twee dakkapellen met gedeeld 8-ruitsuitzetvenster. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507043
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Queekhoven: tuinmanswoning in Breukelen

Queekhoven: voetstuk met bloempot

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
VOETSTUK MET BLOEMPOT. Ten zuiden van het huis Queekhoven staand voetstuk met bloempot uitgevoerd in Musschel kalksteen, mogelijk begin 190..

Queekhoven: zuidelijk bouwhuis

Zandpad 40a
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
ZUIDELIJK BOUWHUIS. Aan de zuidzijde van het voorplein staand, in oorsprong vroeg-18de-eeuws bouwhuis waarvan de voorgevel op het noorden ..

Queekhoven

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW (huis Queekhoven). Het blokvormige buitenhuis Queekhoven is een witgepleisterd gebouw in neo-classicistische stijl op vierkant..

Queekhoven: historische tuin- en parkaanleg

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In oorsprong laat 17de-eeuws park in formele stijl, dat omstreeks 1800 verlandschappelijkt werd, waarschi..

Queekhoven: sokkel met zonnewijzer

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
SOKKEL MET ZONNEWIJZER. Laat-18de-eeuwse sokkel in Bentheimer zandsteen op bijna ronde grondslag in Lodewijk XV-stijl, staande op het half..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)