Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Queekhoven: zuidelijk bouwhuis in Breukelen

Kasteel Buitenplaats

Zandpad 40 a
3621ND Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1700


Beschrijving van Queekhoven: zuidelijk bouwhuis

ZUIDELIJK BOUWHUIS. Aan de zuidzijde van het voorplein staand, in oorsprong vroeg-18de-eeuws bouwhuis waarvan de voorgevel op het noorden is gericht. Dit voormalige koetshuis (thans woonhuis) is een witgepleisterd, deels onderkelderd bakstenen gebouw op rechthoekige grondslag onder een met grijze pannen gedekt afgeknot schilddak. Om het gebouw een omgaande kroonlijst met geprofileerde gootlijst. De voorgevel heeft een grijs geschilderde plint en is in grote lijnen identiek aan de voorgevel van het noordelijke bouwhuis, zij het dat het 16-ruitsvenster boven de ingangspartij in dit bouwhuis een ongedeeld venster is en het linkervenster half dichtgezet en een 6-ruitsvenster is. In de rechterzijgevel beganegronds vier 15-ruitsschuifvensters en op de verdieping vier 6-ruitsuitzetvensters. De ongepleisterde linkerzijgevel heeft in het linkerdeel beganegronds een 25-ruitsschuifvenster met rechts een deur met 4-ruits bovenlicht, op de verdieping van dit deel twee gedeelde 18-ruitsuitzetvensters die boven de kroonlijst uitkomen. In het rechterdeel een 6-ruits kelderraam met diefijzers en een luik. In de achtergevel een tweedeling: links beganegronds drie 15-ruitsschuifvensters met rechts een door een lijst omgeven ingangspartij met een deur met enkel venster en 3-ruits bovenlicht. Op de verdieping vier 6-ruitsuitzetvensters. Het rechterdeel heeft twee 15-ruitsschuifvensters, een deur met 3-ruits bovenlicht en een 15-ruitsschuifvenster en op de verdieping vier 6-ruitsuitzetvensters. Op het dakschild drie dakkapellen door een fronton bekroond en voorzien van wangen. De buitenste dakkapellen hebben een gedeeld 12-ruitsuitzetvenster en de middelste heeft een 9-ruitsuitzetvenster. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507042
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Queekhoven: zuidelijk bouwhuis in Breukelen

Queekhoven: tuinmanswoning

Zandpad 40
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
TUINMANSWONING. Ten oosten van het zuidelijke bouwhuis ligt de voormalige in oorsprong 18de-eeuwse boerderij, thans tuinmanswoning. Het is..

Queekhoven: toegangshekken met hekpijlers

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSHEKKEN MET HEKPIJLERS. Twee identieke hekken, gelegen aan de westzijde van het voorplein aan de Vecht, geven toegang tot de buiten..

Queekhoven: voetstuk met bloempot

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
VOETSTUK MET BLOEMPOT. Ten zuiden van het huis Queekhoven staand voetstuk met bloempot uitgevoerd in Musschel kalksteen, mogelijk begin 190..

Queekhoven: sokkel met zonnewijzer

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
SOKKEL MET ZONNEWIJZER. Laat-18de-eeuwse sokkel in Bentheimer zandsteen op bijna ronde grondslag in Lodewijk XV-stijl, staande op het half..

Queekhoven

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW (huis Queekhoven). Het blokvormige buitenhuis Queekhoven is een witgepleisterd gebouw in neo-classicistische stijl op vierkant..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)