Koetshuis behorende tot de buitenplaats berg en vaart in Ankeveen

Cannenburgerweg 17
1244RE Ankeveen (gemeente Wijdemeren)

Beschrijving van Koetshuis behorende tot de buitenplaats berg en vaart

Laat-18de-eeuws KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Berg en Vaart. In rode baksteen opgetrokken koetshuis op rechthoekige grondslag onder met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak, met tuitgevels aan de voor(=oost-) en westzijde. Centraal aan de voor(=straat)zijde de monumentale dubbele toegangsdeur met paneelvakken, met omlijsting in blokmotief en met bovenlicht met ornamenteel roedenverloop in puntovalen en ruiten. In de topgevel een venster van recente datum. Aan de linkerzijde enkele meerruitsvensters. Het INTERIEUR is voor de bescherming van ondergeschikt belang. De recent aan de rechterzijde aangebouwde praktijkruimte valt buiten de bescherming. Waardering KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Berg en Vaart van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de laat-18de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in (vroege) landschapsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)