Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats berg en vaart in Ankeveen

Tuin Park Landgoed

Cannenburgerweg 17
1244RE Ankeveen (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1779-1782


Beschrijving van Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats berg en vaart

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Berg en Vaart. In structuur en deels in detail gaaf bewaarde kleinschalige historische parkaanleg in landschapsstijl uit het einde van de 18de eeuw (1779-1782). De aanleg kenmerkt zich door een gevarieerde ruimtelijke opbouw, waarin de besloten ruimte om en achter het huis en een panoramisch gezicht over de weilanden aan de achterzijde (vanouds een boomgaard, vgl. de Topografische en Militaire kaart uit omstreeks 1848) de wandeling door het park een groot contrast in perspectiefwerking verleent. Aan de voorzijde een in curven verlopende oprit, die naar voorplein, huis en koetshuis voert. Oprit en voorplein worden door monumentale bomen en boomgroepen (o.a. beuk, esdoorn en eik) en door heesterpartijen (o.a. hulst) geflankeerd. Aan de achterzijde van het huis een zichtas met perspectiefwerking, die over een door heesters en bomen omsloten ruimte (thans gazon met borders) met solitair (zilverspar) voert, zich vervolgens aan de westzijde ter hoogte van een geaccidenteerde bospartij sterk vernauwt en zich ten westen daarvan ter hoogte van het genoemde weiland wederom verbreedt. In het genoemde bos een vijverpartij (waarin een eilandje), met zeer grillig oeverprofiel, en een patroon van slingerpaden. Het bos vertoont nog deels het sortiment uit de tijd van de aanleg (kastanje, eik, beuk, linde). Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Berg en Vaart van algemeen belang: - als zeldzaam en representatief voorbeeld van een vroege (laat-18de-eeuwse) en kleinschalige aanleg in landschapsstijl; - vanwege het belang van de aanleg voor de geschiedenis van de tuin- en landschapsarchitectuur; - vanwege de, deels ook in detail, nog vrij gaaf bewaarde structuur; - vanwege de aanwezigheid van monumentale solitairs en boomgroepen uit de tijd van de aanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507034
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats berg en vaart in Ankeveen

Koetshuis behorende tot de buitenplaats berg en vaart

Cannenburgerweg 17
Ankeveen (Gemeente Wijdemeren)
Laat-18de-eeuws KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Berg en Vaart. In rode baksteen opgetrokken koetshuis op rechthoekige grondslag onde..

Toegangshek

Cannenburgerweg 17
Ankeveen (Gemeente Wijdemeren)
TOEGANGSHEK. Dubbel smeedijzeren 19de-eeuws spijlenhek tussen twee (recentelijk gerestaureerde) houten rechthoekige zuilstompen. Waardering..

Vaas

Cannenburgerweg 17
Ankeveen (Gemeente Wijdemeren)
VAAS. Monumentale kelkvormige kunststenen vaas op rechthoekige sokkel met leeuwekoppen aan de zijkanten. De vaas, die uit het begin van de 2..

Koude bakken

Cannenburgerweg 19
Ankeveen (Gemeente Wijdemeren)
KOUDE BAKKEN. Twee tegen elkaar gebouwde laat-18de-eeuwse koude bakken van rode baksteen, evenwijdig geplaatst ten opzichte van de linker ge..

Hoofdgebouw ontstaan in 1779-1782

Cannenburgerweg 15
Ankeveen (Gemeente Wijdemeren)
HOOFDGEBOUW (Huis Berg en Vaart), ontstaan in 1779-1782 in opdracht van de Amsterdamse wijnhandelaar P.J. Eyma en mogelijk naar ontwerp van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats berg en vaart in Ankeveen