Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoofdgebouw ontstaan in 1779-1782 in Ankeveen

Kasteel Buitenplaats

Cannenburgerweg 15
1244RE Ankeveen (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1779-1782


Beschrijving van Hoofdgebouw ontstaan in 1779-1782

HOOFDGEBOUW (Huis Berg en Vaart), ontstaan in 1779-1782 in opdracht van de Amsterdamse wijnhandelaar P.J. Eyma en mogelijk naar ontwerp van een zekere Jan Luyten. In aanzien blokvormig, twee bouwlagen tellend hoofdgebouw op L-vormige grondslag, opgetrokken in rode baksteen onder met Oud-Hollandse pannen gedekt omgaand schilddak met schoorstenen op de nokeinden. Vanuit de meer representatieve zijde van de parkaanleg (straat- en opritzijde) vertoont het laat-18de-eeuwse huis zich als een classicistisch blokvormig hoofdgebouw. De voor(=straat)zijde wordt gekenmerkt door een regelmatige 5 traveƫen brede gevelpartij met centraal de blokvormig omlijste ingang met paneeldeur en meerruitsbovenlicht. Beganegronds en op de verdieping meerruits-schuifvensters. Op kaphoogte twee omlijste dakkapellen. De rechtergevel en de achtergevels zijn onregelmatiger van opzet, met meerruitsvensters en enkele toegangsdeuren. Aan de achter(=west)zijde van het huis bevond zich tot in de jaren '50 van de 20ste eeuw een 19de-eeuwse gietijzeren wintertuin. De PLATTEGROND van het hoofdgebouw is nagenoeg oorspronkelijk. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de hal en keuken, voorzien van grote 19de-eeuwse witmarmeren plavuizen; de stucplafonds uit ca. 1800 met een eenvoudig decoratief patroon in eetkamer, zitkamer en hal en, aangrenzend aan keuken en hal, een uit de bouwtijd daterende smalle tot de zolderlaag doorgetrokken grenen slinger- of wenteltrap met lambrizeringen. Waardering HOOFDGEBOUW (Huis Berg en Vaart) van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur; - vanwege de nagenoeg gaaf bewaard gebleven inwendige plattegrond en indeling van de binnenruimten, waardoor het gebouw als zodanig een karakteristiek voorbeeld is van een eenvoudig laat 18de-eeuws hoofdgebouw van een buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de laat-18de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in (vroege) landschapsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507032
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoofdgebouw ontstaan in 1779-1782 in Ankeveen

Landhuis met geblokte hoekpilasters, rechthoekig grondvlak

Cannenburgerweg 13
Ankeveen (Gemeente Wijdemeren)
Landhuis met geblokte hoekpilasters, rechthoekig grondvlak, XIX.

Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats berg en vaart

Cannenburgerweg 17
Ankeveen (Gemeente Wijdemeren)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Berg en Vaart. In structuur en deels in detail gaaf bewaarde kleinschalige his..

Koetshuis behorende tot de buitenplaats berg en vaart

Cannenburgerweg 17
Ankeveen (Gemeente Wijdemeren)
Laat-18de-eeuws KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Berg en Vaart. In rode baksteen opgetrokken koetshuis op rechthoekige grondslag onde..

Toegangshek

Cannenburgerweg 17
Ankeveen (Gemeente Wijdemeren)
TOEGANGSHEK. Dubbel smeedijzeren 19de-eeuws spijlenhek tussen twee (recentelijk gerestaureerde) houten rechthoekige zuilstompen. Waardering..

Vaas

Cannenburgerweg 17
Ankeveen (Gemeente Wijdemeren)
VAAS. Monumentale kelkvormige kunststenen vaas op rechthoekige sokkel met leeuwekoppen aan de zijkanten. De vaas, die uit het begin van de 2..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoofdgebouw ontstaan in 1779-1782 in Ankeveen