Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heiligenberg: duiventil in Leusden

Tuin Park Landgoed

Heiligenbergerweg 5
3833AC Leusden
Utrecht

Bouwjaar: 1827-1837


Beschrijving van Heiligenberg: duiventil

DUIVENTIL. Een bepleisterde bakstenen til op 8 hoekige grondslag met een 8 kantig met leien gedekt spits toelopend dak, vermoedelijk tussen 1827 en 1837 gebouwd. De voorzijde (westgevel) is naar het water gericht en vertoont een boogvormige deur met aan de bovenzijde van het gevelvlak een geschilderde klok. Aan weerszijden van de deur een gedrukte spitboogvormige vensteropening, dat door een houten plankier/beschot met ruitvormige opening is dichtgezet. Aan de achterzijde (oostgevel) is op de verdieping een rondboogluik aangebracht. Ter weerszijden van dit laatstgenoemde luik en aan weerszijden van de deur zijn aan de bovenzijde 9 in rijen van 3 geplaatste halfronde vliegopeningen aangebracht, iedere rij voorzien van een aanvliegplank. Aan de zuidzijde zit een gedenksteen met de volgende tekst: BOUWJAAR CIRCA 1840 RESTAURATIE 1989 STICHTING DE BOOM HISTORISCHE KRING LEUSDEN. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507029
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heiligenberg: duiventil in Leusden

Heiligenberg: kas tegen moestuinmuur

Heiligenbergerweg 5
Leusden
KAS TEGEN DE MOESTUINMUUR. Een kleine, rode bakstenen, 19de eeuwse kas tegen de westzijde van de moestuinmuur aangebouwd en nog in het bezi..

Heiligenberg: rode bakstenen schuur

Heiligenbergerweg 5
Leusden
SCHUUR. Een rode bakstenen 19de eeuwse schuur op rechthoekige grondslag met een met grijze pannen gedekt zadeldak. In de topgevels van de n..

Heiligenberg: koude bakken

Heiligenbergerweg 5
Leusden
KOUDE BAKKEN. Twee rode bakstenen koude bakken uit circa 1820 op langwerpige rechthoekige grondslag, parallel aan elkaar in de noordwesthoe..

Heiligenberg: tuinmanswoning

Heiligenbergerweg 5
Leusden
TUINMANSWONING. De wit geschilderde en bepleisterde tuinmanswoning is tussen 1807 en 1827 ( bij de aanleg van de landschapspark) in cottage..

Heiligenberg: overlaat

Heiligenbergerweg 5
Leusden
OVERLAAT. Een halfronde bepleisterde stenen overlaat uit circa 1900. De overlaat werd gebouwd ter vervanging van een overlaat uit de tijd v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heiligenberg: duiventil in Leusden

Foto's (1)