Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heiligenberg: tolhuis in Leusden

Kasteel Buitenplaats

Heiligenbergerweg 2
3833AC Leusden
Utrecht

Bouwjaar: 1807-1827


Beschrijving van Heiligenberg: tolhuis

TOLHUIS. Bepleisterd bakstenen tolhuis (en jachtopzienershuis) op rechthoekige grondslag met een driekwart cirkelvormige uitbouw aan de westzijde (wegkant). Het huis is, evenals de tuinmanswoning, vermoedelijk tussen 1807 en 1827, gebouwd in cottagestijl. Het wordt overkapt door een rieten schilddak met rode vorstpannen en heeft een overstek. Aan de westzijde is het dak tot een halfrond schilddak uitgebouwd. Aan de noordzijde is onlangs een nieuwe aanbouw onder rieten lessenaarsdak gerealiseerd, die voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Centraal aan de voorzijde (weg/westkant) in een halfronde, ingezwenkte nis geplaatste deurpartij, bestaande uit een 4 ruitsdeur met 2 ruitsbovenlicht. Het kozijn van deze deurpartij volgt de ronding van de nis. Aan weerszijden een 6 ruitsschuifvenster. Omstreeks 1945 werd de driekwartcirkelvormige uitbouw aan de binnenzijde van twee rechte spouwmuren voorzien. Aan de noordzijde is op de verdieping een 4 ruitsdakkapel aangebracht. Links van de driekwart cirkelvormige uitbouw heeft deze kant een 4 ruitsvenster op de begane grond. De zuidzijde heeft rechts van de cirkelvormige uitbouw op de begane grond twee 4 ruitsschuifvensters met luiken. Onder het linkervenster zit op souterrain-niveau een 2 ruitsvenster. Op de verdieping boven het linkervenster een klein 4 ruitsvenster. De oostzijde (achterkant) heeft aan de rechterzijde de entreedeur met luifel; die beide van recente datum en dus voor de bescherming van onderge schikt belang zijn. Links zit op de begane grond een breed 4 ruitsvenster, dat waarschijnlijk omstreeks 1900 is aangebracht. Op de verdieping zit centraal in de gevel een klein, 17de eeuws kozijn en luik, dat waarschijnlijk omstreeks 1820, toen het huis gebouwd werd,van elders in het huis is verwerkt. Op de tweede verdieping is een enkelruits dakkapel aangebracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507028
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heiligenberg: tolhuis in Leusden

Heiligenberg: kas tegen moestuinmuur

Heiligenbergerweg 5
Leusden
KAS TEGEN DE MOESTUINMUUR. Een kleine, rode bakstenen, 19de eeuwse kas tegen de westzijde van de moestuinmuur aangebouwd en nog in het bezi..

Heiligenberg: rode bakstenen schuur

Heiligenbergerweg 5
Leusden
SCHUUR. Een rode bakstenen 19de eeuwse schuur op rechthoekige grondslag met een met grijze pannen gedekt zadeldak. In de topgevels van de n..

Heiligenberg: koude bakken

Heiligenbergerweg 5
Leusden
KOUDE BAKKEN. Twee rode bakstenen koude bakken uit circa 1820 op langwerpige rechthoekige grondslag, parallel aan elkaar in de noordwesthoe..

Heiligenberg: tuinmanswoning

Heiligenbergerweg 5
Leusden
TUINMANSWONING. De wit geschilderde en bepleisterde tuinmanswoning is tussen 1807 en 1827 ( bij de aanleg van de landschapspark) in cottage..

Heiligenberg: overlaat

Heiligenbergerweg 5
Leusden
OVERLAAT. Een halfronde bepleisterde stenen overlaat uit circa 1900. De overlaat werd gebouwd ter vervanging van een overlaat uit de tijd v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heiligenberg: tolhuis in Leusden

Foto's (2)