Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heiligenberg: tuinmanswoning in Leusden

Kasteel Buitenplaats

Heiligenbergerweg 5
3833AC Leusden
Utrecht

Bouwjaar: 1807-1827


Beschrijving van Heiligenberg: tuinmanswoning

TUINMANSWONING. De wit geschilderde en bepleisterde tuinmanswoning is tussen 1807 en 1827 ( bij de aanleg van de landschapspark) in cottage-stijl gebouwd. Het staat in een hoek van de moestuin, daar waar de Heiligenbergerbeek en de Grift samenkomen. Het huis heeft een rechthoekig grondslag met een vijfzijdige uitbouw aan de zw-zijde. Het wordt overkapt door een afgeplat rieten schilddak met overstek, waarbij de genoemde uitbouw voorzien is van een open, houten klokketoren. De tuinmanswoning heeft een zwart geschilderde voeting en wordt omgeven door een strook bestrating ter hoogte van de uitbouw en bij de ingangszijde. De ingangszijde (zo-kant) heeft centraal een dubbele deur met paneelvakken en een 3 ruitsbovenlicht. Aan weerszijden van de deur twee 6 ruitsschuifvensters. Ook aan de achterzijde van het huis bevinden zich twee 6 ruitsschuifvensters, met ertussen een lage, uitgebouwde entree. Aan de nw-zijde op souterrainniveau twee 3 ruitsvensters onder tot vensterhoogte opget rokken vensternissen. De zw-zijde heeft aan weerszijden van de uitbouw een 6 ruitsschuifvensters. Centraal in de uitbouw zit een deur met paneelvakken en een 2 ruitsbovenlicht. Aan weerszijden van deze deur een 6 ruitsschuifvenster met persiennes. Op de verdieping is boven de deur van de uitbouw een halfrond in het dakschild opgenomen dakkapel aangebracht, met door 2 boogvormig verlopen roeden in 3 ruiten geleed raam. De tuinmanswoning is voorzien van een ornamentele, geschulpte daklijst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507026
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heiligenberg: tuinmanswoning in Leusden

Heiligenberg: kas tegen moestuinmuur

Heiligenbergerweg 5
Leusden
KAS TEGEN DE MOESTUINMUUR. Een kleine, rode bakstenen, 19de eeuwse kas tegen de westzijde van de moestuinmuur aangebouwd en nog in het bezi..

Heiligenberg: rode bakstenen schuur

Heiligenbergerweg 5
Leusden
SCHUUR. Een rode bakstenen 19de eeuwse schuur op rechthoekige grondslag met een met grijze pannen gedekt zadeldak. In de topgevels van de n..

Heiligenberg: koude bakken

Heiligenbergerweg 5
Leusden
KOUDE BAKKEN. Twee rode bakstenen koude bakken uit circa 1820 op langwerpige rechthoekige grondslag, parallel aan elkaar in de noordwesthoe..

Heiligenberg: overlaat

Heiligenbergerweg 5
Leusden
OVERLAAT. Een halfronde bepleisterde stenen overlaat uit circa 1900. De overlaat werd gebouwd ter vervanging van een overlaat uit de tijd v..

Heiligenberg: hoofdgebouw

Heiligenbergerweg 5
Leusden
HOOFDGEBOUW. Witgepleisterd huis van twee verdiepingen met een met grijze pannen gedekt zadeldak met afgeplatte nok boven het middendeel, da..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heiligenberg: tuinmanswoning in Leusden