Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heiligenberg: oranjerie in Leusden

Tuin Park Landgoed

Heiligenbergerweg 1 b
3833AC Leusden
Utrecht

Bouwjaar: 1827-1832


Beschrijving van Heiligenberg: oranjerie

ORANJERIE. Vermoedelijk tussen 1827 en 1832 gebouwde oranjerie door J.D. Zocher jr. opgetrokken in de Empire-stijl en in 1956 verbouwd tot woonhuis. Bij deze verbouwing werd de rechthoekige, witbepleisterde oranjerie van een nieuwe bakstenen voeting voorzien, die voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Voorts werden de 5 dubbele openslaande oranjeriedeuren met bordestrap aan de voor(zuidwest-)zijde verwijderd. Van de oorspronkeli jke opzet aan deze zw-zijde resteert de Dorische pilastergeleding met dubbele pilasters ertussen. Boven de dubbele pilasters is het hoofdgestel voorzien van palmetmotieven. In de vakken boven de overige pilasters lauwerkransen. Dit hoofdgestel gaat aan de hele oranjerie om en wordt alleen aan deze zijde door de 5 venstertravee├źn onderbroken. De rechterzijgevel is door enkele pilasters in 3 travee├źn geleed en heeft tijdens de verbouwing in de centrale travee een nieuwe deur gekregen, die via enkele treden t e bereiken is. Boven de deur is op de verdieping een 4 ruitsvenster aangebracht. De linkerzijgevel laat eenzelfde opbouw zien als de rechter, met het verschil dat de centraal gelegen deurpartij authentiek is en dat er aan deze zijde geen venster op de verdieping aanwezig is. De achterzijde is tijdens de verbouwing van een nieuwe venster- en deurindeling voorzien. De gevel wordt omgaande door een tot kroonlijst uitgebouwde goot afgesloten, die ter hoogte van de dubbele pilasters iets naar voren springt. Door deze overhellende kroonlijst wordt het flauw hellende zinken zadeldak aan het oog onttrokken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507020
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heiligenberg: oranjerie in Leusden

Heiligenberg: menagerie

Heiligenbergerweg 3
Leusden
MENAGERIE. Een roodbakstenen gebouwtje op een 6 hoekig grondplan, waarschijnlijk uit circa 1850. De in de gevelvlakken aangebrachte driehoe..

Heiligenberg: hoofdinrijhek, siersmeedijzeren spijlenhek

Heiligenbergerweg 3a
Leusden
HOOFDINRIJHEK. Dubbel siersmeedijzeren spijlenhek, dat wellicht dateert uit circa 1750 en staat opgesteld aan de hoofdingang van de buitenp..

Heiligenberg: koetshuis annex woning

Heiligenbergerweg 3a
Leusden
KOETSHUIS ANNEX WONING. Vermoedelijk in oorsprong rond 1815 gebouwd (bestek bouw koetshuis vermeld in een archiefstuk uit 1815) en rond 190..

Tuinmanswoning

Heiligenbergerweg 1
Leusden
Tuinmanswoning, 18e/19e eeuw.

Terrein waarin zich de overblijfselen van het klooster Hohorst en het versterkte huis Heiligenberg bevinden

-
Leusden Zuid (Gemeente Leusden)
Terrein waarin zich de overblijfselen van het klooster Hohorst en het versterkte huis Heiligenberg bevinden. Datering: klooster: 11e eeuw. v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heiligenberg: oranjerie in Leusden

Foto's (1)