Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Prattenburg: kas in Rhenen

Tuin Park Landgoed

Cuneraweg 426
3911RW Rhenen
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1890


Beschrijving van Prattenburg: kas

KAS. Kas uit ca. 1890 op rechthoekige plattegrond. De kas heeft een bakstenen borstwering met natuurstenen afdekking, waarboven de wanden zich voortzetten in een ijzer- en glasconstructie. De topgevels aan de noord- en zuidzijde en het zadeldak zijn eveneens opgetrokken in ijzer en glas. In de noordgevel bevindt zich de entree tot de kas, bestaande uit een deur waarin een venster dat door ijzeren T-profielen geleed wordt. Door middel van drie halfronde, met cirkels gedecoreerde, smeedijzeren bogen, wordt de kas wordt onderverdeeld in drie segmenten. Onder de middelste boog is een glazen tussenwand, waarin twee deuren, geplaatst. In de kas zijn een aantal bakstenen kribben van diverse hoogte en formaat gebouwd, tevens staan in de kas kribben op staanders. Op de dakschilden liggen houten rolluiken die over ijzeren staafjes geleid kunnen worden. De kas bevindt zich thans in een slechte staat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507002
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Prattenburg: kas in Rhenen

Prattenburg: tuinmanswoning Prattenburg

Cuneraweg 426
Rhenen
TUINMANSWONING MET MUURKAS. Woning in chaletstijl uit 1890 op L-vormige plattegrond. Het huis heeft één bouwlaag met zolderverdieping en..

Prattenburg: koude bak

Cuneraweg 426
Rhenen
KOUDE BAK. Laat 19de-eeuwse koude bak op rechthoekige grondslag, gelegen ten oosten van de boswachterswoning. De in rode baksteen opgetrok..

Prattenburg: boerderij

Cuneraweg 428
Rhenen
BOERDERIJ. In het westen van de aanleg gelegen langhuisboerderij uit ca. 1900. De in baksteen opgetrokken boerderij op rechthoekige gronds..

Prattenburg: Cunerahoeve

Cuneraweg 424
Rhenen
CUNERAHOEVE. In 1886-1887 gebouwde langhuisboerderij, genaamd Cunerahoeve. De deels onderkelderde boerderij is gelegen aan het einde van e..

Prattenburg: schuur

Cuneraweg 424
Rhenen
SCHUUR. Ten westen van de Cunerahoeve gelegen, laat 19de-eeuwse bakstenen schuur. De schuur op rechthoekige grondslag wordt overkapt door ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Prattenburg: kas in Rhenen