Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Prattenburg: tuinmanswoning Prattenburg in Rhenen

Kasteel Buitenplaats

Cuneraweg 426
3911RW Rhenen
Utrecht

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Prattenburg: tuinmanswoning Prattenburg

TUINMANSWONING MET MUURKAS. Woning in chaletstijl uit 1890 op L-vormige plattegrond. Het huis heeft één bouwlaag met zolderverdieping en is gedekt onder een samengesteld schilddak met rode en blauwe pannen, dat voorzien is van overstekken en windveren. De gevels hebben een niet regelmatige venster- en deurindeling. De vensters zijn deels voorzien van luiken. De zolderverdieping wordt gesierd met vakwerk. De hoofdingang bevindt zich in de voorgevel (zuid). De schuur uit ca. 1963 aan de achterzijde van het huis, komt voor bescherming niet in aanmerking. Tegen de oostgevel is, ten tijde van de bouw van het huis in 1890, een muurkas op rechthoekige plattegrond gebouwd. De muurkas is gebouwd op een bakstenen plint met een rollaag en werd waarschijnlijk omstreeks 1954 wat ingekort. Op de plint staan (thans) vijf grote oplegramen die tegen de muur van het huis zijn bevestigd. In de houten kozijnen van deze ramen, die van een geschulpte decoratie zijn voorzien, zijn drie T-profielen (één raam heeft twee T-profielen) geplaatst waartussen groen glazen plaatjes zijn gezet. In de noordgevel bevindt zich een opgeklampte toegangsdeur. In de kas is een bakstenen kribbe gebouwd waarin thans twee druivenbomen staan. De muurkas bevindt zich in een slechte staat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507001
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Prattenburg: tuinmanswoning Prattenburg in Rhenen

Prattenburg: kas

Cuneraweg 426
Rhenen
KAS. Kas uit ca. 1890 op rechthoekige plattegrond. De kas heeft een bakstenen borstwering met natuurstenen afdekking, waarboven de wanden ..

Prattenburg: koude bak

Cuneraweg 426
Rhenen
KOUDE BAK. Laat 19de-eeuwse koude bak op rechthoekige grondslag, gelegen ten oosten van de boswachterswoning. De in rode baksteen opgetrok..

Prattenburg: boerderij

Cuneraweg 428
Rhenen
BOERDERIJ. In het westen van de aanleg gelegen langhuisboerderij uit ca. 1900. De in baksteen opgetrokken boerderij op rechthoekige gronds..

Prattenburg: Cunerahoeve

Cuneraweg 424
Rhenen
CUNERAHOEVE. In 1886-1887 gebouwde langhuisboerderij, genaamd Cunerahoeve. De deels onderkelderde boerderij is gelegen aan het einde van e..

Prattenburg: schuur

Cuneraweg 424
Rhenen
SCHUUR. Ten westen van de Cunerahoeve gelegen, laat 19de-eeuwse bakstenen schuur. De schuur op rechthoekige grondslag wordt overkapt door ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Prattenburg: tuinmanswoning Prattenburg in Rhenen

Foto's (1)