Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beeckestijn, tuinmanswoning in Driehuis NH

Kasteel Buitenplaats

P.C. Hooftlaan 93
1985BH Driehuis NH (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1770


Beschrijving van Beeckestijn, tuinmanswoning

TUINMANSWONING. Deze in 1770 gebouwde kleine woning, ook wel aangeduid als kapel, is gelegen in de uiterste zuidwest hoek van de buitenplaats, de ingang in de voorgevel is op het oosten gesitueerd; de woning heeft een rechthoekige grondslag, is één bouwlaag hoog en is gedekt door een zadeldak tussen topgevels; het dak is met gesmoorde pannen belegd; aan de achterzijde bevindt zich een aankapping; in de achtergevel twee rechthoekige vierruiters met een deur in het midden (boven glas in de vierruiter- beneden paneeldeur); in de rechterzijgevel onder de kap spitsboogvenster met vierruiter in het benedendeel; de voorgevel heeft twee schuifvensters met zesruitsverdeling, en Tudor-omlijsting; ingang in het midden gewijzigd, nu twee halve kolommen(hout) onder Tudorboog met hogels; de kolommen staan op bakstenen voetblokken,; bakstenen rollaag onder deur; brede houten deur voorzien van nagels en welbord; linker zijgevel smal "gotisch" spitsboogvenster met twee horizontale roeden; onder de kap een rechthoekig venster (vierruitsverdeling) met luikduimen; aan deze zijde is de verbinding van de zijgevel met de lagere aankapping door middel van een muur met voluutvormige rollaag aan de bovenzijde ; bij de rechtergevel is deze verbinding tussen de hoge zijgevel en de lagere aankapping recht beëindigd; in de linkerzijgevel muurankers; de forse bakstenen schoorsteen heeft aan twee zijden gaten in de vorm van vensters met een montant in het midden. Het interieur is niet meer in oorspronkelijke vorm; achter het huis is een berging toegevoegd die van ondergeschikte betekenis is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506984
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Beeckestijn
Landhuis Beeckestijn
Landhuis Beeckestijn
Locatie Velsen-Zuid, Nederland
Coördinaten 52° 27′ NB, 4° 39′ OL
Algemeen
Eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser
Gebouwd in 15e eeuw
Monumentale status Beschermd
Monumentnummer  506939
De formele tuin van het landgoed Beeckestijn
De formele tuin van het landgoed Beeckestijn
Detailkaart
Beeckestijn (Nederland (hoofdbetekenis))
Beeckestijn
De formele tuin van het landgoed Beeckestijn
Beeckestijn vanuit de lucht
Kaart van Amsterdam en de omgeving
geschreven staat Beekestijn
1850

Beeckestijn is een buitenplaats aan de Rijksweg in Velsen-Zuid, in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Geschiedenis

De geschiedenis van Beeckestijn gaat terug tot de vijftiende eeuw. Toentertijd was het een versterkt landhuis dat in bezit kwam van de familie Beeckestijn. Later was het bezit van Agatha Munter (1632-1687) die trouwde met Joan Corver.

Jan Trip van Berckenrode erfde het landhuis van zijn moeder Margaretha Munter (1639-1711). Hij werd opgevolgd door zijn zoon Jan Trip de jonge. Het huidige landgoed is tussen 1716 en 1721 grotendeels aangelegd door deze Jan Trip, gehuwd met Petronella Wilhelmina van Hoorn, de dochter van de gouverneur-generaal Joan van Hoorn. Bij de vernieuwde inrichting was de beeldhouwer en stuckunstenaar Ignatius van Logteren betrokken, één van de meest gevraagde decoratieve kunstenaars in die tijd. Nadat Trip was overleden, hertrouwde zijn weduwe met Lubbert Adolph Torck.

In 1742 kocht Jacob Boreel Janszoon, een welgesteld en invloedrijk Amsterdams regent, Beeckestijn. Hij bracht een groot aantal veranderingen in huis en tuin aan. Zo werden de zijvleugels aangebouwd en verschenen de beide koetshuizen. Boreel liet het huis in 1772 verder vergroten en het achterpark aanleggen. Boreel was als diplomaat in Engeland geweest en kende de laatste ontwikkelingen op het gebied van de tuinarchitectuur. De nieuwe aanleg werd ontworpen door de uit Duitsland afkomstige Johann Georg Michaël (1738-1800). De tuinen werden voorzien van kronkelpaden, bloemdragende heesters, waterpartijen, weiden en romantische bouwsels zoals een tuinmanswoning in de vorm van een neogotische kapel. Waarschijnlijk gaat het om de eerste Engelse tuin in Nederland.

Beeckestijn heeft tot in de 19e eeuw dichtbij het water gelegen. Het lag bij het Wijkermeer, dat toen een onderdeel van het IJ was. Naar Amsterdam zeilen was goed mogelijk.

Vanaf 1883 bewoonde de Nederlandse politicus Petrus Hendrik Holtzman het landgoed. Tot halverwege de twintigste eeuw bleef het in particulier bezit, waarna het ernstig vervallen werd overgedragen aan de gemeente Velsen.

Bij het landgoed bevinden zich authentieke formele tuinen en een landschapspark. Deze zijn sinds de jaren zestig van de vorige eeuw langzaam weer in hun oude glorie hersteld. In het huis zelf was jarenlang een museum gevestigd. Daar waren onder meer achttiende-eeuwse stijlkamers, keuken en een kinderspeelkamer te bewonderen. Het jaarlijks terugkerende Beeckestijn Popfestival wordt in het landschapspark van het landgoed gehouden.

Eigenaren van Beeckestijn

 • Stan Claesz.
 • Mechteld Stans x Jan van Beeckestijn
 • Marija Gerrits van Beeckestijn
 • 4 kinderen van Nicolaes Backer
 • Nicolaas Corver x Margaretha Bas
 • Goycke Elbertsz. (Snoeck)
 • Elbert Goyckens x Agatha Munter
 • Jan Trip
 • Jan Trip de Jonge x Petronella Wilhelmina van Hoorn
 • Jan Willem Trip x Catherine Grey

Familie Boreel (sinds 1742)

 • Jacob Boreel (1717-1778); koopt het huis in 1742, lid van de familie Boreel
 • jhr. Willem François Boreel (1775-1851), bewoont het huis
 • jkvr. Margaretha Jacoba Maria Paulina Boreel (1813-1892), erft het huis; trouwde in 1833 met de volgende:
 • jhr. Willem Boreel van Hogelanden (1800-1883), verkrijgt door zijn huwelijk het huis
 • jhr. Jacob Willem Gustaaf Boreel van Hogelanden (1852-1937)
 • jkvr. Agnes Boreel (1880-1961)
 • Gemeente Velsen, kocht in 1952 het huis van mevr. Agnes Cremers-Boreel

Sluiting en verkoop

Op donderdag 16 februari 2006 sloot museum Beeckestijn na 37 jaar zijn deuren. De gemeente Velsen besloot in het kader van grootscheepse bezuinigingen het landgoed met huis en tuinen te verkopen. In mei 2007 is de buitenplaats overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser. De tuinen, het park en de beide koetshuizen kwamen in bezit van de Vereniging Natuurmonumenten. Op de buitenplaats is nu het Podium voor Tuin- en LandschapsCultuur gevestigd. Sinds die tijd is Beeckestijn Business School verhuisd naar het landgoed Leusderend in Leusden.

Panden van Vereniging Hendrick de Keyser

Externe linksMonumenten in de buurt van Beeckestijn, tuinmanswoning in Driehuis NH

'Vluchthoven'

Hoofdstraat 236
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
"Vluchthoven". Witgepleisterd langgerekt landhuis, Louis XVI-HEK, rechte kroonlijst, 18e eeuw.

Koetshuis, gekoppelde samengetrokken topgevel

Hoofdstraat 238
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Koetshuis, gekoppelde samengetrokken topgevel, 18e eeuw.

H.B.M. Grenspaal

Grenspaal Burg. Enschedelaan
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
H.B.M.Grenspaal.

Verdiepingloos pand onder dwarsgeplaatste pannendak

Hoofdstraat 240
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
18e eeuws verdiepingloos pand met nr 242 onder dwarsgeplaatst pannen zadeldak op L-vormige plattegrond tussen puntgevels; gevels witgepleist..

Verdiepingloos pand onder dwarsgeplaatste pannendak

Hoofdstraat 242
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
18e eeuws verdiepingloos pand met nr 240 onder dwarsgeplaatst pannen zadeldak op L-vormige plattegrond tussen puntgevels; gevels witgepleist..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)