Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beeckestijn, tuinmuur met speelhuisjes in Velsen Zuid

Tuin Park Landgoed

Rijksweg 136
1981LD Velsen Zuid (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw 1959-1969 (rest.)


Beschrijving van Beeckestijn, tuinmuur met speelhuisjes

TUINMUUR MET SPEELHUISJES. De 18de eeuwse tuinmuur met de beide huisjes naast het smeedijzeren hek bevindt zich aan de voorzijde van de buitenplaats; zij zijn tijdens de restauratie van 1959-1969 gereconstrueerd; daarbij kon de eerst later teruggevonden tekening van Goll van Frankenstijn niet worden benut; deze geeft de gevels aan de straatzijde iets anders weer; de speelhuisjes zijn gebouwd tegen de tuinmuur, hebben een vierkante grondslag en een afgeknot schilddak gedekt met gesmoorde pannen, en voorzien van geprofileerde gootlijst; aan de pleinzijde hebben zij een deur in het midden en twee hoog geplaatste vensters met kleine roedenverdeling, aan iedere kant één; de beide zijgevels hebben een venster met kleine roedenverdeling; aan de kant van de muur zijn er twee kozijnen gedekt met luiken; daartussen een verdiept veld in het metselwerk. De tuinmuur is voorzien van pylonen, heeft een ezelsrugafdekking boven een tandlijst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506981
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beeckestijn, tuinmuur met speelhuisjes in Velsen Zuid

Beeckestijn, park- en tuinaanleg

Rijksweg 136
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. De tuinaanleg van Beeckestijn dient ruimtelijk te worden onderscheiden in een zgn. formele of geometrische ..

Beeckestijn, hoofdgebouw

Rijksweg 136
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
HOOFDGEBOUW. Het witgeschilderde in hoofdzaak bakstenen landhuis is met de voorgevel op het noordoosten gesitueerd en gebouwd op een rechtho..

Beeckestijn, koetshuizen

Rijksweg 136
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
KOETSHUIZEN. De beide witgeschilderde 18de eeuwse gebouwen op het voorplein hebben een rechthoekige grondslag, zijn opgetrokken in één bou..

Beeckestijn, slangemuur nabij het rechter koetshuis

Rijksweg 136
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
SLANGEMUUR NABIJ HET RECHTER KOETSHUIS. Er staan reeds muren voor lei-fruit aangegeven op de kadastrale minuut van 1818, vermoedelijk datere..

Beeckestijn, slangemuur nabij het linker koetshuis

Rijksweg 136
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
SLANGEMUUR NABIJ HET LINKER KOETSHUIS. De uit het begin van de 20ste eeuw daterende slangemuur achter het linker koetshuis is eveneens in ha..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)