Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beeckestijn, koetshuizen in Velsen Zuid

Kasteel Buitenplaats

Rijksweg 136
1981LD Velsen Zuid (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1700-1800


Beschrijving van Beeckestijn, koetshuizen

KOETSHUIZEN. De beide witgeschilderde 18de eeuwse gebouwen op het voorplein hebben een rechthoekige grondslag, zijn opgetrokken in één bouwlaag (tegen de achterzijde van het linker koetshuis is onder een afzonderlijk middelhoog schilddak een aanbouw in twee bouwlagen opgetrokken), en gedekt door met gesmoorde pannen belegde schilddaken; op de uiteinden van de nok schoorstenen afgedekt door borden; op het dak drie dakkapellen met segmentvormige tympanen en voorzien van wangen; de middelste dakkapel kent luiken, de beide andere stolpvensters waarin een kleine roedenverdeling; het linker koetshuis heeft een samengesteld dak met een kleiner schilddak aan de achterzijde; de beide huizen hebben een symmetrische voorgevel met een dubbele grote glasdeur met bovenlicht, voorzien van gaas en glas, in het midden; om deze deuren een geprofileerde blokbepleistering; de met blok- en balkbepleistering uitgevoerde delen risaleren iets; aan beide uiteinden van de voorgevel een paneeldeur met bovenlicht in kleine roedenverdeling; de travee van deze deuren is geheel in horizontale blokbepleistering uitgevoerd; nabij de hoeken van de gevel smalle vensters met kleine verdeling; tussen de paneeldeuren en de grote deuren in het midden zijn kruisvensters met kleine roedenverdeling aangebracht; in de naar de weg gekeerde gevels zijn drie vensters met kleine roedenverdeling en halfhoge luiken, waarvan er één is dichtgezet; de beide andere zijgevels zijn voorzien van drie hoge dubbele koetsdeuren met boogvormig bovenlicht met daarin gaas en glas, en luiken; de gevel is voor de derde deur verhoogd met een muurgedeelte onder een rechte lijst; tussen de beide andere deuren een hooiluik; de achtergevel van de koetshuizen is niet witgeschilderd, maar in schoon werk uitgevoerd; in de achtergevel van het rechter koetshuis bevinden zich enige deuren en vensters met kleine roedenverdeling en luiken aan de vensters; in de achtergevel van het linker koetshuis hebben alle vensters een kleine roedenverdeling, de vensters op de b.g. zijn voorzien van opgeklampte luiken; de verbinding van de lage achtergevel met de verhoging van de zijgevel loopt langs een gebogen lijn. Naar het rechter koetshuis is een uit het hoofdgebouw afkomstig in stuc uitgevoerde voorstelling van een godin (Venus) overgebracht en naar het linker koetshuis van een god (Apollo); beide zijn van de hand van Ignatius van Logteren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506980
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beeckestijn, koetshuizen in Velsen Zuid

Beeckestijn, park- en tuinaanleg

Rijksweg 136
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. De tuinaanleg van Beeckestijn dient ruimtelijk te worden onderscheiden in een zgn. formele of geometrische ..

Beeckestijn, hoofdgebouw

Rijksweg 136
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
HOOFDGEBOUW. Het witgeschilderde in hoofdzaak bakstenen landhuis is met de voorgevel op het noordoosten gesitueerd en gebouwd op een rechtho..

Beeckestijn, tuinmuur met speelhuisjes

Rijksweg 136
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
TUINMUUR MET SPEELHUISJES. De 18de eeuwse tuinmuur met de beide huisjes naast het smeedijzeren hek bevindt zich aan de voorzijde van de buit..

Beeckestijn, slangemuur nabij het rechter koetshuis

Rijksweg 136
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
SLANGEMUUR NABIJ HET RECHTER KOETSHUIS. Er staan reeds muren voor lei-fruit aangegeven op de kadastrale minuut van 1818, vermoedelijk datere..

Beeckestijn, slangemuur nabij het linker koetshuis

Rijksweg 136
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
SLANGEMUUR NABIJ HET LINKER KOETSHUIS. De uit het begin van de 20ste eeuw daterende slangemuur achter het linker koetshuis is eveneens in ha..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)