Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kop-rompboerderij, stookhok in Oudega

Boerderij

Opperbuorren-West 1
9216VM Oudega (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: na 1918 1918 na 1918


Beschrijving van Kop-rompboerderij, stookhok

STOOKHOK, opgetrokken na 1918 uit rode strengparssteen en gedekt door een met blauwgeglazuurde gegolfde Friese pannen belegd zadeldak met windveren. In het geheel oorspronkelijke interieur zijn nog aanwezig de met gesmoorde blauwe plavuizen belegde vloer en het rookgat met boezem. Waardering: STOOKHOK van algemeen belang: - vanwege de visuele (en vroeger ook functionele) relatie met de andere complexonderdelen, - vanwege de hoge mate van gaafheid van ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506978
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kop-rompboerderij, stookhok in Oudega

Kop-rompboerderij in gele Friese steen met voorhuis onder rietgedekt zadeldak en schuur onder rietgedekt afgewolfd schilddak met uileborden met openge ..

Opperbuorren-West 1
Oudega (Gemeente Smallingerland)
Midden-19de-eeuwse (1856) KOP-ROMPBOERDERIJ met zijlangsdeel en grupstal, hoofdzakelijk opgetrokken uit gele friese steen; de kop onder riet..

Kop-rompboerderij, bijschuur

Opperbuorren-West 1
Oudega (Gemeente Smallingerland)
Haaks tegen de Noord-oostelijke hoek van de boerderij aangebouwde kleine BIJSCHUUR, vermoedelijk ook daterend van omstreeks 1856 doch na 191..

Woning onder zadeldak tegen forse topgevel met vlechtingen in het metselwerk en op de zolderverdieping twee vierruitsvensters

Buorren 19
Oudega (Gemeente Smallingerland)
Woning onder zadeldak tegen forse topgevel, met in het metselwerk vlechtingen en op de zolderverdieping twee 4-ruitsvensters.

Rechthuis Voorm. Rechthuis

Buorren 11
Oudega (Gemeente Smallingerland)
Voormalig Rechthuis, thans cafe. Dwarsbouw onder schilddak met brede Vlaamse top boven de voorgevel; waarin twee vensters met roeden en geve..

Sint-Agathakerk Hervormde kerk, toren en kerkhof

Buorren 1
Oudega (Gemeente Smallingerland)
Herv. Kerk en toren, kerkhof. In 1921 gerestaureerde zeer oude kerk waarvan het schip aan de noordzijde de romaanse indeling grotendeels had..

Kaart & Routeplanner