Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kop-rompboerderij, bijschuur in Oudega

Boerderij

Opperbuorren-West 1
9216VM Oudega (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: verm. 1856 na 1918 verlengd 1856 verm. 1856 na 1918 verlengd


Beschrijving van Kop-rompboerderij, bijschuur

Haaks tegen de Noord-oostelijke hoek van de boerderij aangebouwde kleine BIJSCHUUR, vermoedelijk ook daterend van omstreeks 1856 doch na 1918 verleng en met kleine steunberen versterkt. Gebouw op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit gele baksteen en gedekt door een rieten afgewolfd schilddak met uileborden (zwanen); windveren. In de westelijke kopgevel een opgeklampde staldeur, in de noordgevel vierkante stalramen; in de zuiderlijke topgevel een rond raam met gietijzeren tracering en een (niet-oorspronkelijke) deur in oud kozijn met drieruits zijlicht; ernaast rond venster met gietijzeren tracering. Waardering: BIJSCHUUR van belang: - vanwege ouderdom en bouwgeschiedenis, - vanwege de visuele (en vroeger ook funtionele) relatie met de andere complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506976
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kop-rompboerderij, bijschuur in Oudega

Kop-rompboerderij in gele Friese steen met voorhuis onder rietgedekt zadeldak en schuur onder rietgedekt afgewolfd schilddak met uileborden met openge ..

Opperbuorren-West 1
Oudega (Gemeente Smallingerland)
Midden-19de-eeuwse (1856) KOP-ROMPBOERDERIJ met zijlangsdeel en grupstal, hoofdzakelijk opgetrokken uit gele friese steen; de kop onder riet..

Kop-rompboerderij, stookhok

Opperbuorren-West 1
Oudega (Gemeente Smallingerland)
STOOKHOK, opgetrokken na 1918 uit rode strengparssteen en gedekt door een met blauwgeglazuurde gegolfde Friese pannen belegd zadeldak met wi..

Woning onder zadeldak tegen forse topgevel met vlechtingen in het metselwerk en op de zolderverdieping twee vierruitsvensters

Buorren 19
Oudega (Gemeente Smallingerland)
Woning onder zadeldak tegen forse topgevel, met in het metselwerk vlechtingen en op de zolderverdieping twee 4-ruitsvensters.

Rechthuis Voorm. Rechthuis

Buorren 11
Oudega (Gemeente Smallingerland)
Voormalig Rechthuis, thans cafe. Dwarsbouw onder schilddak met brede Vlaamse top boven de voorgevel; waarin twee vensters met roeden en geve..

Sint-Agathakerk Hervormde kerk, toren en kerkhof

Buorren 1
Oudega (Gemeente Smallingerland)
Herv. Kerk en toren, kerkhof. In 1921 gerestaureerde zeer oude kerk waarvan het schip aan de noordzijde de romaanse indeling grotendeels had..

Kaart & Routeplanner