Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Doorn: Kapel in Doorn

Kasteel Buitenplaats

Langbroekerweg 10
3941MT Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: omstreeks 1815-1830


Beschrijving van Huis Doorn: Kapel

KAPEL. Omstreeks 1815-1830 in opdracht van A.C.W. Munter gebouwde neogotische bakstenen kapel, op rechthoekige grondslag en grijs geschilderde plint, roomwit geschilderd. De kapel heeft een met grijze pannen gedekt, licht inzalend zadeldak. De voorgevel is voorzien van een ingangspartij boven een hardstenen stoepje met twee treden, bestaande uit een dubbele, halfrond beƫindigde deur waarboven een spitsboogvormig bovenlicht met vorktracering. Aan weerszijden van de deur een pilaster met kapiteel waarop een pinakel met bolbekroning. In de topgevel drie kraagsteentjes waartussen geprofileerde stijlen die twee driepasbogen vormen waarboven een cirkel in pleister. Aan beide zijden van de voorgevel, evenals de achtergevel, een omgaand blokliseen. Linkerzijgevel: een spitsboogvormig venster voorzien van in 1952 vervangen glas-in-lood en persiennes. Rechterzijgevel: idem. Achtergevel: in de blinde topgevel een ronde lijst van stuc. De beide topgevels worden bekroond door een hardstenen bol. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506969
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Huis Doorn: Kapel in Doorn

Huis Doorn: hoofdgebouw met voorplein en boogbrug

Langbroekerweg 10
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
HOOFDGEBOUW (Huis Doorn) MET VOORPLEIN EN BOOGBRUG. Huis Doorn, gelegen op een vrijwel vierkant kasteeleiland met voorplein, bestaat uit ..

Huis Doorn: tuin- en parkaanleg

Langbroekerweg 10
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG MET DE DAARTOE BEHORENDE TUINSIERADEN, GRAFZERKEN ED. van Huis Doorn gaat in oorsprong terug naar het begin ..

Huis Doorn: Garage met klokkentoren

Langbroekerweg 10
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
GARAGE MET KLOKKENTOREN. De rood bakstenen garage op L-vormig plattegrond onder een samengesteld zinken zadel- en schilddak met zeer royal..

Huis Doorn: Fietsenstalling

Langbroekerweg 10
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
FIETSENSTALLING. Omstreeks 1921, waarschijnlijk kort na de bouw van het poortgebouw, gebouwde fietsenstalling voor de fietsen van het pers..

Huis Doorn: houten prieeltje

Langbroekerweg 10
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
PRIEELTJE. Vroeg 20ste-eeuws houten prieel op bijna ronde grondslag onder een met riet gedekt, rond tentdak met overstek. Het op klossen g..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)