Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vollenhoven: prieeltje in De Bilt

Tuin Park Landgoed

Utrechtseweg 59
3732HA De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: kort na 1922


Beschrijving van Vollenhoven: prieeltje

PRIEELTJE. Houten prieeltje, vermoedelijk kort na 1922 gebouwd, in chaletstijl op rechthoekige grondslag met een 6-zijdige afsluiting aan de achterzijde. Het prieel wordt gedekt onder een samengesteld zadeldak met overstek dat gedragen wordt door geschulpte consoles. De open zijgevels zijn voorzien van een hekwerk met ruitmotief en balusters. De eveneens open voorgevel, waarin de toegang en een hekwerk als voornoemd, wordt in de top beschoten door driehoekige panelen met spaarvelden, waaronder een lijst waarin cirkels en ovalen en een makelaar. In het prieel een bankje dat langs de 6-zijdige achtergevel loopt. De vloer is betegeld met aan de randen een tegelrand met een floraal motief. Het prieel is (thans) geschilderd in een bruine kleur met zwarte en witte accenten. De achterzijde is (thans) groen geschilderd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506957
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vollenhoven: prieeltje in De Bilt

Vollenhoven: houtschuur

Utrechtseweg 59
De Bilt
HOUTSCHUUR. Ten oosten van de moestuin gelegen houtschuur uit de eerste helft van de 19de eeuw op rechthoekige grondslag op bakstenen voet, ..

Vollenhoven

Utrechtseweg 59
De Bilt
HOOFDGEBOUW (Huis Vollenhoven). Het huis Vollenhoven bestaat uit een hoofdgebouw op rechthoekige grondslag op natuurstenen plint en is overk..

Vollenhoven: historische tuin- en parkaanleg

Utrechtseweg 59
De Bilt
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Over de oudste geschiedenis van de aanleg van Vollenhoven is niets bekend. Pas vanaf het midden van de 17de..

Vollenhoven: moestuinmuur

Utrechtseweg 59
De Bilt
MOESTUINMUUR. In het westen van de historische aanleg bevindt zich de moestuin die door een uit vier, onafhankelijke delen bestaande vroeg 1..

Vollenhoven: druivenkas

Utrechtseweg 59
De Bilt
DRUIVENKAS. Pendant van onderdeel 14. In het noorden van de moestuin tegen de zuidzijde van de moestuinmuur gebouwde vroeg 19de-eeuwse bakst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vollenhoven: prieeltje in De Bilt