Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vollenhoven: ronde kas in De Bilt

Tuin Park Landgoed

Utrechtseweg 59
3732HA De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: laat 19e eeuw


Beschrijving van Vollenhoven: ronde kas

RONDE KAS. Laat 19de-eeuwse kas op rechthoekige grondslag en bakstenen borstwering met natuurstenen beƫindiging. De kas wordt gedekt door een schildak met uitzalende schilden die in zijgevels overgaan. Het schilddak is opgebouwd uit een gietijzeren constructie waartussen kleine glasplaten in diverse tinten in onregelmatig patroon. De noordelijke voor- en zuidelijke achtergevel bestaan uit topgevels van glasplaatjes. In de voorgevel een dubbele houten deur met in de vleugels een 4-ruitsvenster. Op de zuidwesthoek van de kas een laag stookkamertje met een hoge ronde schoorsteen pijp van baksteen. In de kas is de met smeedijzeren voluten gesierde ijzeren dragende constructie duidelijk zichtbaar en er staan bakstenen tabletten in. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506953
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vollenhoven: ronde kas in De Bilt

Vollenhoven: houtschuur

Utrechtseweg 59
De Bilt
HOUTSCHUUR. Ten oosten van de moestuin gelegen houtschuur uit de eerste helft van de 19de eeuw op rechthoekige grondslag op bakstenen voet, ..

Vollenhoven

Utrechtseweg 59
De Bilt
HOOFDGEBOUW (Huis Vollenhoven). Het huis Vollenhoven bestaat uit een hoofdgebouw op rechthoekige grondslag op natuurstenen plint en is overk..

Vollenhoven: historische tuin- en parkaanleg

Utrechtseweg 59
De Bilt
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Over de oudste geschiedenis van de aanleg van Vollenhoven is niets bekend. Pas vanaf het midden van de 17de..

Vollenhoven: moestuinmuur

Utrechtseweg 59
De Bilt
MOESTUINMUUR. In het westen van de historische aanleg bevindt zich de moestuin die door een uit vier, onafhankelijke delen bestaande vroeg 1..

Vollenhoven: druivenkas

Utrechtseweg 59
De Bilt
DRUIVENKAS. Pendant van onderdeel 14. In het noorden van de moestuin tegen de zuidzijde van de moestuinmuur gebouwde vroeg 19de-eeuwse bakst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vollenhoven: ronde kas in De Bilt