Vollenhoven: tuinkas in De Bilt

Utrechtseweg 59
3732HA De Bilt

Bouwjaar: begin 19e eeuw

Beschrijving van Vollenhoven: tuinkas

TUINKAS. Kas uit het begin van de 19de eeuw op rechthoekige grondslag op bakstenen voet. De kas wordt gedekt door een zadeldak van glazen dekplaten, waarvan het zuidelijke dakschild lager is. In de kas is een tweede, geel bakstenen muur tegen de noordwand geplaatst. Aan de oostzijde van de kas een laat 19de-eeuwse lagere kasaanbouw, eveneens op rechthoekige grondslag en bakstenen plint met natuurstenen latei onder een glazen zadeldak. De zuidzijde van de aanbouw is voorzien van houten schotten en in de oost gevel een getoogde houten deur. In de westgevel een dubbele deur en een afwerking in de vorm van vlechtingen die ook in de oostgevel van dit deel verwerkt zijn. Tegen de van steunberen voorzien noordgevel, een open aanbouw onder een lessenaarsdak van golfplaat die voor bescherming niet in aanmerking komt. In de kas staan bakstenen tabletten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)