Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vollenhoven: moestuinmuur in De Bilt

Tuin Park Landgoed

Utrechtseweg 59
3732HA De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Vollenhoven: moestuinmuur

MOESTUINMUUR. In het westen van de historische aanleg bevindt zich de moestuin die door een uit vier, onafhankelijke delen bestaande vroeg 19de-eeuwse muur van rode baksteen met steunberen aan de achterzijde, wordt omgeven. De oost- en westmuur zijn elkaars pendanten. In het noorden wordt de muur onderbroken door een tuinschuur en een tegen de muur geplaatste muurkas. Zowel in het oostelijke als in het westelijke muurdeel bevindt zich een opening geflankeerd door pijlers met gemetselde bossage. Oorspronkelijk bevond zich tussen deze pijlers waarschijnlijk een hekwerk. Het zuidelijke muureind wordt eveneens door een pijler afgesloten. De oostmuur wordt afgedekt door een rollaag met overstekende koppenlaag. De afdekking van het westelijke muurdeel is in 1994 opnieuw opgemetseld en voorzien van een natuurstenen afdekking. Tegen de zuidzijde van de het zuidelijke muurdeel werd omstreeks het midden van de 19de eeuw een nog bestaande muurkas opgetrokken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506949
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vollenhoven: moestuinmuur in De Bilt

Vollenhoven: houtschuur

Utrechtseweg 59
De Bilt
HOUTSCHUUR. Ten oosten van de moestuin gelegen houtschuur uit de eerste helft van de 19de eeuw op rechthoekige grondslag op bakstenen voet, ..

Vollenhoven

Utrechtseweg 59
De Bilt
HOOFDGEBOUW (Huis Vollenhoven). Het huis Vollenhoven bestaat uit een hoofdgebouw op rechthoekige grondslag op natuurstenen plint en is overk..

Vollenhoven: historische tuin- en parkaanleg

Utrechtseweg 59
De Bilt
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Over de oudste geschiedenis van de aanleg van Vollenhoven is niets bekend. Pas vanaf het midden van de 17de..

Vollenhoven: druivenkas

Utrechtseweg 59
De Bilt
DRUIVENKAS. Pendant van onderdeel 14. In het noorden van de moestuin tegen de zuidzijde van de moestuinmuur gebouwde vroeg 19de-eeuwse bakst..

Vollenhoven: druivenkas

Utrechtseweg 59
De Bilt
DRUIVENKAS. Pendant van onderdeel 13. Tegen de zuidzijde van de zuidelijke moestuinmuur gebouwde bakstenen druivenkas uit het midden van de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vollenhoven: moestuinmuur in De Bilt