Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vollenhoven: portierswoning in De Bilt

Woonhuis

Utrechtseweg 89
3732HA De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1860


Beschrijving van Vollenhoven: portierswoning

PORTIERSWONING. Omstreeks 1860 gebouwd, deels onderkelderd woonhuis op rechthoekige grondslag en vooruitspringende voeting, onder een met grijze pannen gedekt zadeldak. Het huis is witgeschilderd en voorzien van een blokbepleistering. De symmetrische voorgevel met daklijst heeft drie travee├źn: de middelste travee met een risalerende werking bestaat uit een topgevel onder een dwarsgeplaatst zadeldak. In de risaliet een terugliggend portiek, aan weerszijden geflankeerd door pilasters met siervelden, door een rondboogprofiel met elkaar verbonden. In het profiel een kinderkopje. In het portiek (thans) een 4-ruitsvenster met 2-ruitsbovenlicht. Oorspronkelijk bevond zich op deze plaats de hoofdingang. Rondom het venster met afgeronde hoeken een geprofileerde omlijsting met een ornament. Op de verdieping twee smalle vensters met afgeronde hoeken, door roeden in ruiten en driehoeken geleed, waartussen in de muurdam twee spitsbogen in pleister; in de geprofileerde omlijsting rondom de vensters een ornament. Links en rechts van de risaliet op de begane grond, boven een omgaande waterlijst, een 6-ruitsschuifvenster met afgeronde hoeken met eenzelfde omlijsting en ornament als het venster in het portaal. De linkerzijgevel is voorzien van een 6-ruitsschuifvenster zoals hiervoor beschreven en een blinde nis met ruit-bepleistering binnen voornoemde omlijsting. Op de verdieping een gedeeld luik door roeden in driehoeken geleed, met in het midden twee ruitvormige vensters, met een omlijsting als voornoemd. In de rechterzijgevel beganegronds een 6-ruitsschuifvenster en een blinde nis, met omlijsting als voornoemd. Op de verdieping een gedeeld 4-ruitsvenster, met omlijsting als voornoemd. Aan de achterzijde van het huis een witgepleisterde aanbouw op vooruitspringende, grijsgeschilderde voeting, onder een, met grijze pannen gedekt, lessenaarsdak. In de linkerzijgevel de huidige entree, voorzien van een recente deur en in de achtergevel twee vensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506947
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vollenhoven: portierswoning in De Bilt

Beerschoten: Klein Beerschoten

Utrechtseweg 60
De Bilt
Omschrijving WOONHUIS 'KLEIN BEERSCHOTEN' onderdeel 8. Aan de oostelijke ingang van de buitenplaats Beerschoten gelegen woonhuis uit 1843 ..

Beerschoten: hoofdgebouw

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving HOOFDGEBOUW onderdeel 1 (Beerschoten). Het symmetrisch ingedeelde buitenhuis uit 1890-1891 is in eclectische stijl op de plaa..

Beerschoten: historisch tuin- en parkaanleg

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG onderdeel 2. De buitenplaats kenmerkt zich enerzijds door het gaaf bewaarde achttiende-eeuwse..

Beerschoten: toegangspijlers

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving TOEGANGSPIJLERS onderdeel 3. Bij de toegangslaan twee acht- of negentiende-eeuwse natuurstenen pijlers met eenvoudige profile..

Beerschoten: ijskelder

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving IJSKELDER onderdeel 4. Ten noordoosten van het hoofdgebouw in de parkaanleg gelegen bakstenen ijskelder met een koepelgewelf ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)