Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vollenhoven: tuinmanshuis in De Bilt

Woonhuis

Utrechtseweg 41
3732HA De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1800-1810


Beschrijving van Vollenhoven: tuinmanshuis

TUINMANSHUIS. Witgepleisterde dienstwoning uit ca. 1800-1810 op rechthoekige grondslag en grijze gepleisterde plint, onder een met riet gedekt schilddak waarvan de schilden aan de korte zijden inzalen. In het midden van de nok een schoorsteen op vierkante grondslag. Aan de voorzijde (oost) gaat de rietkap over in een royale overstek die door vijf ijzeren palen wordt gesteund en van een geschulpte houten rand is voorzien. In het gevelvlak vier H-vensters. In de rechterzijgevel (noord) op de verdieping centraal een gedeeld uitzetvenster waarboven de rietkap wordt opgetild, rechts op de begane grond een gedeeld uitzetvenster. Beganegronds in de linkerzijgevel, met eenzelfde topgevelindeling als de rechterzijgevel, een toegangsdeur en een gedeeld uitzetvenster. Tijdens een ingrijpende verbouwing die in 1994 werd afgerond is de achterzijde van het huis, waar oorspronkelijk schuren gebouwd waren, voorzien van een aanbouw die de oppervlakte van het huis meer dan verdubbelt. Ook werd het interieur geheel gemoderniseerd. Zowel aanbouw en interieur zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Het tuinmanshuis vertegenwoordigt een grote ornamentele waarde in de parkaanleg en is vermoedelijk gelijktijdig of kort na deze aanleg tot stand gekomen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506946
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vollenhoven: tuinmanshuis in De Bilt

Vollenhoven: koetshuis

Utrechtseweg 53
De Bilt
KOETSHUIS. Omstreeks 1810 gebouwd, witgepleisterd koetshuis (thans gedeeltelijk in gebruik als woonhuis) gelegen ten zuiden van de halfronde..

Vollenhoven: houtschuur

Utrechtseweg 59
De Bilt
HOUTSCHUUR. Ten oosten van de moestuin gelegen houtschuur uit de eerste helft van de 19de eeuw op rechthoekige grondslag op bakstenen voet, ..

Vollenhoven

Utrechtseweg 59
De Bilt
HOOFDGEBOUW (Huis Vollenhoven). Het huis Vollenhoven bestaat uit een hoofdgebouw op rechthoekige grondslag op natuurstenen plint en is overk..

Vollenhoven: historische tuin- en parkaanleg

Utrechtseweg 59
De Bilt
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Over de oudste geschiedenis van de aanleg van Vollenhoven is niets bekend. Pas vanaf het midden van de 17de..

Vollenhoven: moestuinmuur

Utrechtseweg 59
De Bilt
MOESTUINMUUR. In het westen van de historische aanleg bevindt zich de moestuin die door een uit vier, onafhankelijke delen bestaande vroeg 1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vollenhoven: tuinmanshuis in De Bilt