Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vollenhoven: dubbele dienstwoning in De Bilt

Woonhuis

Utrechtseweg 61
3732HA De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: midden 19e eeuw


Beschrijving van Vollenhoven: dubbele dienstwoning

DUBBELE DIENSTWONING. Witgepleisterd huis uit het midden van de 19de eeuw waarin twee woningen, op rechthoekige grondslag en gepleisterde, grijs geschilderde plint, onder een met riet gedekt schilddak. Aan de achterzijde zijn twee uitstekken (waarin de keukens) van een verdieping met plat dak en hoge schoorsteen uitgebouwd. Het huis is beganegronds voorzien van een blokbepleistering. De verdieping is middels een stucprofiel verbreed en verlengd, glad gestuct en gepleisterd. Waarschijnlijk is het huis omstreeks 1900 enigszins verhoogd. De symmetrische voorgevel bestaat uit drie travee├źn. In de middentravee een blindnis, gevormd door twee pilasters met siervelden en kapitelen verbonden door een rondboogprofiel met in de top een ornament. Links en rechts een 9-ruitsschuifvenster met luiken. Op de verdieping wordt het rietdak opgelicht door een halfrond dakkapel met bolkozijn waarin twee kwartronde 4-ruitsvensters. De linker- en rechterzijgevel spiegelen elkaar; in beide gevelvlakken een uitgebouwd tochtportaal voor de hoofdtoegang, waarboven in de gevel een 3-ruits bovenlicht, waarnaast een 6-ruitsschuifvenster met luik en op de verdieping een bolkozijn met twee drie-ruits uitzetvensters. In de zijgevel van de uitstek een 6-ruitsschuifvenster. In de achtergevel een bolkozijn met twee 3-ruitsuitzetvensters. De achtergevel van de uitstek van huisnr. 61 is blind en bij huisnr. 63 voorzien van een 3-ruitsvenster. De dubbele dienstwoning heeft een grote ornamentele waarde in de parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506945
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vollenhoven: dubbele dienstwoning in De Bilt

Vollenhoven: oranjerie

Utrechtseweg 65
De Bilt
ORANJERIE. Omstreeks 1800-1810 gebouwde, blokvormige en deels onderkelderde oranjerie annex woonhuis op natuurstenen plint en rechthoekige ..

Boerderij met aangebouwd bakhuis

Bisschopsweg 2
De Bilt
Boerderij met aangebouwd bakhuis. Bijzonder fraai gelegen.

Vollenhoven: tuinmanshuis

Utrechtseweg 41
De Bilt
TUINMANSHUIS. Witgepleisterde dienstwoning uit ca. 1800-1810 op rechthoekige grondslag en grijze gepleisterde plint, onder een met riet gede..

Vollenhoven: koetshuis

Utrechtseweg 53
De Bilt
KOETSHUIS. Omstreeks 1810 gebouwd, witgepleisterd koetshuis (thans gedeeltelijk in gebruik als woonhuis) gelegen ten zuiden van de halfronde..

Vollenhoven: houtschuur

Utrechtseweg 59
De Bilt
HOUTSCHUUR. Ten oosten van de moestuin gelegen houtschuur uit de eerste helft van de 19de eeuw op rechthoekige grondslag op bakstenen voet, ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vollenhoven: dubbele dienstwoning in De Bilt