Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vollenhoven: oranjerie in De Bilt

Tuin Park Landgoed

Utrechtseweg 65
3732HA De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1800-1810


Beschrijving van Vollenhoven: oranjerie

ORANJERIE. Omstreeks 1800-1810 gebouwde, blokvormige en deels onderkelderde oranjerie annex woonhuis op natuurstenen plint en rechthoekige grondslag, onder een uit twee delen bestaand, met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak, met omgaande kroon- en daklijst. Aan de oostelijke zijgevel een aanbouw uit het einde van de 19de eeuw onder een plat dak. In de noordgevel, waarachter het woonhuis, centraal een brede deur met gedeeld bovenlicht; aan weerszijden twee 4-ruitsvensters met luiken. Onder de twee rechter vensters een kelderraam met luik en een met klinkers bestraat, hellend vlak naar de kelder, afgesloten door een lage deur. Op het dakschild een dakkapel met fronton onder een zadeldak, met gedeeld venster en bovenlicht, voorzien van sobere klauwstukken. Links van het hoofdgebouw in de aanbouw een deur en recent venster dat voor bescherming van ondergeschikt belang is. In de oostelijke zijgevel een 12-ruitsvenster met 6-ruits bovenlicht. In de zuidgevel vier hoge 6-ruits dubbele deuren met gedeeld bovenlicht en luiken die het oranjeriegedeelte markeren; rechts de uitbouw met centraal een dubbele schuifdeur, aan weerszijden voorzien van een 6-ruitsvenster, onder een kroonlijst op voluutvormige consoles. In de westelijke zijgevel een tijdens een verbouwing in 1858 geplaatste dubbele deur met bovenlicht waarin twee kwartronde vensters door een kroonlijst gedekt, voorzien van luiken. Links en rechts van de ingangspartij een kelderraam en links op het dakschild een dakkapel met gedeeld 4-ruitsvenster. De oranjerie is in een uithoek van het park gelegen. Recht op de as aan de voorzijde een aflopend talud (gazon) met halvemaanvormige vijverpartij, omlijst door bos. Alszodanig een bijzonder ensemble van een oranjerie met stilistisch vroeg landschappelijke aanleg. Interieur- Zes gietijzeren zuilen op natuurstenen voetstuk ondersteunen de uit twee delen bestaande dakconstructie van de oranjerie. In de scheidingswand tussen woonhuis en oranjerie bevindt zich een halfronde nis waarin oorspronkelijk een kachel stond, links en rechts hiervan een kastenwand waarin links een 19de-eeuws urinoir. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506944
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vollenhoven: oranjerie in De Bilt

Vollenhoven: houtschuur

Utrechtseweg 59
De Bilt
HOUTSCHUUR. Ten oosten van de moestuin gelegen houtschuur uit de eerste helft van de 19de eeuw op rechthoekige grondslag op bakstenen voet, ..

Vollenhoven

Utrechtseweg 59
De Bilt
HOOFDGEBOUW (Huis Vollenhoven). Het huis Vollenhoven bestaat uit een hoofdgebouw op rechthoekige grondslag op natuurstenen plint en is overk..

Vollenhoven: historische tuin- en parkaanleg

Utrechtseweg 59
De Bilt
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Over de oudste geschiedenis van de aanleg van Vollenhoven is niets bekend. Pas vanaf het midden van de 17de..

Vollenhoven: moestuinmuur

Utrechtseweg 59
De Bilt
MOESTUINMUUR. In het westen van de historische aanleg bevindt zich de moestuin die door een uit vier, onafhankelijke delen bestaande vroeg 1..

Vollenhoven: druivenkas

Utrechtseweg 59
De Bilt
DRUIVENKAS. Pendant van onderdeel 14. In het noorden van de moestuin tegen de zuidzijde van de moestuinmuur gebouwde vroeg 19de-eeuwse bakst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vollenhoven: oranjerie in De Bilt

Foto's (1)