Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vollenhoven: koetshuis in De Bilt

Kasteel Buitenplaats

Utrechtseweg 53
3732HA De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1810


Beschrijving van Vollenhoven: koetshuis

KOETSHUIS. Omstreeks 1810 gebouwd, witgepleisterd koetshuis (thans gedeeltelijk in gebruik als woonhuis) gelegen ten zuiden van de halfronde oprijlaan naar het landhuis. Het koetshuis is integraal met de aanleg van het landschapspark tot stand gekomen, wat de reden is dat het zo schuin is geplaatst ten opzichte van het hoofdgebouw. Het koetshuis, op rechthoekige grondslag en natuurstenen plint onder een met grijze pannen gedekt, afgeknot schilddak, is aan de oostelijke zijgevel voorzien van een laat 19de-eeuwse aanbouw op rechthoekige grondslag en bakstenen plint met omgaande pilasters en kroonlijst met in de fries een blokversiering, onder een plat dak. Centraal in de noordgevel drie hoge dubbele paneeldeuren met lijsten, diagonale geleding en bovenlicht met voluutvormige smeedijzeren decoratie; geheel door een kroonlijst afgedekt. Links een blinde nis met rondboog en rechts een tijdens een verbouwing omstreeks 1965 halfdichtgezet venster. Op het dakschild boven de middelste deur een getoogd dakkapel met bolkozijn waarin twee halfrond gesloten vensters met roedenverdeling. Centraal in de zuidgevel een risaliet waarin drie hoge, dubbele deuren met paneelverdeling en bovenlicht met ovaal venster. Van de twee linker deuren functioneren thans alleen de onderste helften als deur, de bovenste zijn vastgezet; van de rechter deur is de linker vleugel schijn; de rechter funcioneert als gewone deur. Het gevelvlak links van de risaliet is tijdens een recente verbouwing voorzien van een nieuwe indeling en is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Rechts van de risaliet een 8-ruitsvenster met 2-ruits bovenlicht en een baander. Op het dakschild een dakkapel onder een zadeldak waarin een dubbele hooideur met driehoekig bovenlicht met 6-ruitsindeling en een hijsarm. In de rechterzijgevel (oost) vier getoogde stalramen en een deur. De linkerzijgevel is tijdens de verbouwing omstreeks 1965 voorzien van een nieuwe gevelindeling en extra verdieping en is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Interieur- Het koetsh uisgedeelte bevindt zich nog in vrijwel originele staat, in de paardenstal worden acht paardeboxen met ruifen en hardstenen waterbakken van elkaar gescheiden door gecanneleerde stijlen die door een pijnappel bekroond worden. Op de ruifen de naamplaten voor de paarden. In de aanbouw zijn eveneens de originele boxen nog aanwezig. Het koetshuis heeft aan deze (oprit)zijde van de parkaanleg een grote ornamentele waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506943
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vollenhoven: koetshuis in De Bilt

Vollenhoven: houtschuur

Utrechtseweg 59
De Bilt
HOUTSCHUUR. Ten oosten van de moestuin gelegen houtschuur uit de eerste helft van de 19de eeuw op rechthoekige grondslag op bakstenen voet, ..

Vollenhoven

Utrechtseweg 59
De Bilt
HOOFDGEBOUW (Huis Vollenhoven). Het huis Vollenhoven bestaat uit een hoofdgebouw op rechthoekige grondslag op natuurstenen plint en is overk..

Vollenhoven: historische tuin- en parkaanleg

Utrechtseweg 59
De Bilt
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Over de oudste geschiedenis van de aanleg van Vollenhoven is niets bekend. Pas vanaf het midden van de 17de..

Vollenhoven: moestuinmuur

Utrechtseweg 59
De Bilt
MOESTUINMUUR. In het westen van de historische aanleg bevindt zich de moestuin die door een uit vier, onafhankelijke delen bestaande vroeg 1..

Vollenhoven: druivenkas

Utrechtseweg 59
De Bilt
DRUIVENKAS. Pendant van onderdeel 14. In het noorden van de moestuin tegen de zuidzijde van de moestuinmuur gebouwde vroeg 19de-eeuwse bakst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vollenhoven: koetshuis in De Bilt