Den Eyck in De Bilt

Utrechtseweg 18
3732HB De Bilt

Beschrijving van Den Eyck

BOERDERIJ DEN EYCK. Deels onderkelderd, witgepleisterd huis op rechthoekige grondslag op grijze plint overkapt met een onder grijze pannen gedekt zadeldak met ruim overstek gestut door balken. Het huis is vermoedelijk van oudere datum en het huidige aanzien dateert waarschijnlijk uit de tijd van een verbouwing van na 1806. Voorzijde: centraal gelegen toegangsdeur met bovenlicht met door loden roeden geformeerde puntbogen. Aan weerszijden van de entree twee schuifvensters met door loodroeden gelede vensterindeling in kruizen, rechthoeken en puntbogen. De vensters zijn van luiken voorzien. Rechtergevel: aan de rechterzijde een T-venster en een toegangsdeur van recente datum. In de met horizontale delen gepotdekselde topgevel een 2-ruitsvenster. Linkergevel: rechts een venster als aan de voorzijde, links een opkamer met 2-ruitsschuifvenster met luiken, met daaronder een keldervenster met luiken. Direct rechts hiervan een toegangsdeur met bovenlicht als aan de voorzijde. In de met houten horizontale delen gepotdekselde topgevel een venster als in de rechter topgevel. Aan de achterzijde, als vanouds, een -haaks op het woonhuis staande- aangebouwde stal uit 1964. Oorspronkelijk was de stal met riet gedekt. De boerderij heeft een grote ornamentele waarde als 'ferme orneƩ' in het overpark van Vollenhoven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)