Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek voor Huis Welgelegen in Rijswijk

Tuin Park Landgoed

Julialaantje 2
2282NW Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Toegangshek voor Huis Welgelegen

TOEGANGSHEK VOOR HUIS WELGELEGEN. 19de-Eeuwse smeedijzeren toegangshek, gemaakt in Zweden, staande op naar buiten uitzwenkende bakstenen keermuren aan de weg ten zuiden van huis Welgelegen. Het hekwerk bestaat uit twee uit spijlen opgebouwde staanders waarin de woorden 'WELGE' en 'LEGEN' zijn verwerkt. Tussen de staanders twee draaibare vleugels bestaande uit regels en spijlen, bekroond door siersmeedwerk. Aan weerszijden van de staanders is een vleugelstuk bevestigd. TOEGANGSHEK van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege de ouderdom, het karakteristieke materiaalgebruik, de ensemblewaarde en de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506930
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek voor Huis Welgelegen in Rijswijk

Welgelegen

Julialaantje 2
Rijswijk
LANDHUIS (Huis Welgelegen). Het in classicistische stijl ontworpen Huis Welgelegen, deel uitmakend van het complex Welgelegen, ontstond in ..

Welgelegen: fruitmuur

Julialaantje 2
Rijswijk
FRUITMUUR. Vermoedelijk midden-19de-eeuwse fruitmuur, opgetrokken uit rode handvormsteen in staand verband, voorheen een deel van de moest..

Welgelegen: koude bak

Julialaantje 2
Rijswijk
KOUDE BAK. Laat-19de-eeuwse hoge koude bak van rode baksteen met hardstenen afdekking op rechthoekige grondslag ten westen van de fruitmu..

Welgelegen: dienstwoning

Julialaantje 2A
Rijswijk
In oorsprong vroeg-18de-eeuwse DIENSTWONING ANNEX WAGENSCHUUR behorende tot het complex "Welgelegen". Links van de dienstwoning staat de wag..

Welgelegen: oranjerie

Julialaantje 4
Rijswijk
ORANJERIE behorende tot het complex "Welgelegen" uit ca. 1830. De uit Engeland afkomstige gietijzeren oranjerie werd omstreeks 1830 in losse..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)