Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Welgelegen: fruitmuur in Rijswijk

Tuin Park Landgoed

Julialaantje 2
2282NW Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: midden 19e eeuw 1850 midden 19e eeuw


Beschrijving van Welgelegen: fruitmuur

FRUITMUUR. Vermoedelijk midden-19de-eeuwse fruitmuur, opgetrokken uit rode handvormsteen in staand verband, voorheen een deel van de moestuin omsluitend. De muur heeft aan de noordzijde een recht verloop, aan de oostzijde heeft de muur een hoek en een rond verloop. Het ronde muurgedeelte is getrapt opgetrokken en is aan beide zijden voorzien van in kruisverband gemetselde steunberen. Vermoedelijk heeft tegen het meest westelijke muurdeel een verwarmingselement gestaan dat de muur gedeeltelijk verwarmde. FRUITMUUR van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege de ouderdom, het karakteristieke materiaalgebruik, de doelmatige vormgeving, de ensemblewaarde en de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506927
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Welgelegen: fruitmuur in Rijswijk

Welgelegen

Julialaantje 2
Rijswijk
LANDHUIS (Huis Welgelegen). Het in classicistische stijl ontworpen Huis Welgelegen, deel uitmakend van het complex Welgelegen, ontstond in ..

Welgelegen: koude bak

Julialaantje 2
Rijswijk
KOUDE BAK. Laat-19de-eeuwse hoge koude bak van rode baksteen met hardstenen afdekking op rechthoekige grondslag ten westen van de fruitmu..

Toegangshek voor Huis Welgelegen

Julialaantje 2
Rijswijk
TOEGANGSHEK VOOR HUIS WELGELEGEN. 19de-Eeuwse smeedijzeren toegangshek, gemaakt in Zweden, staande op naar buiten uitzwenkende bakstenen ..

Welgelegen: dienstwoning

Julialaantje 2A
Rijswijk
In oorsprong vroeg-18de-eeuwse DIENSTWONING ANNEX WAGENSCHUUR behorende tot het complex "Welgelegen". Links van de dienstwoning staat de wag..

Welgelegen: oranjerie

Julialaantje 4
Rijswijk
ORANJERIE behorende tot het complex "Welgelegen" uit ca. 1830. De uit Engeland afkomstige gietijzeren oranjerie werd omstreeks 1830 in losse..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)